Pozor na rizikové chování ve vnitřních prostorách, díky němuž zbytečně zvyšujete riziko nákazy onemocněním COVID-19

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pandemie koronaviru, který způsobuje onemocnění COVID-19 a rozšířil se počátkem tohoto roku z čínského Wu-chanu postupně prakticky do celého světa, sílí a v řadě zemí přibývají každý den rekordní počty nakažených, hospitalizovaných i zemřelých. Je jisté, že oproti samému počátku vědci dnes již mají o koronaviru a jeho působení mnohem více informací, což však neznamená, že v této oblasti ještě neexistují nezodpovězené otázky. Zásadní skutečností je, že dosud nebyl vyvinut lék a ani vakcína, ačkoliv se o to usilovně snaží mnohé vědecké týmy na celém světě.

Koronavirus a uzavřené místnosti

V mezidobí již bylo například zjištěno, že na některých površích se koronavirus drží déle než na jiných. Nová studie ukazuje, že se chování viru přizpůsobuje také prostředí, v němž se nachází. Tým vědců ze soukromé Clarkson University v americkém státě New York zkoumal šíření aerosolu z lidských úst v uzavřených místnostech a také míru rizika přenosu koronaviru v konkrétních typech prostředí.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pozor, blíží se zima

Studie ukázala, že blížící se chladné počasí v části světa představuje závažný problém, protože více lidí bude pobývat doma i v práci v uzavřených, vytápěných místnostech, což vytváří pro přenos koronaviru prakticky ideální podmínky. Důležité je zachování vlhkosti vzduchu v takových místnostech a časté větrání, aby docházelo k obnově vzduchu a jeho cirkulaci.

V rámci pokusu byla vybrána místnost běžných rozměrů a s klasickým systémem ventilace.  Speciální senzory pak vědcům umožnily sledovat pohyb částic. Ukázalo se, že pokud místnost nebyl větrána, překonaly molekuly nejdelší vzdálenost za 10 až 15 minut, zatímco při pravidelném větrání se dramaticky snížila koncentrace aerosolu na druhé straně místnosti. Problematickými však zůstaly rohy místnosti, kde se molekuly kumulovaly, protože zde dochází k nejmenšímu efektu výměny vzduchu.

Rizikové chování ve vnitřních prostorách

Je zřejmé, že ani sebelepší ventilační systém nebo pravidelné větrání přenosu koronaviru zcela nezabrání, může však znamenat snížení tohoto rizika. Pokud jde o nejrizikovější chování v uzavřených prostorách, pak mezi ně patří

  • přílišný čas trávený uvnitř
  • nedostatek ventilace
  • zdržování se v rohu v místnosti, a také
  • používání výtahu, který je problematický z hlediska omezené možnosti výměny vzduchu za čerstvý.

Lék ani vakcína zatím sice nejsou, přece jen však díky vědcům máme návod na to, jak riziku nákazy alespoň co nejvíce předcházet.