Administrativní dělení Číny

Foto: Pixabay.com

Země je vzhledem ke své velikosti a vysokému počtu obyvatel rozdělena víceúrovňovým systémem, který obsahuje přes 40 000 správních oblastí. Hlavní význam mají provincie, na jejichž úroveň se řadí také autonomní oblasti, přímo spravovaná města a zvláštní správní oblasti. Země je rozdělena do 33 oblastí na úrovni provincie.

Provincie: Anhui (An-chuej); Fujian (Fu-ťien); Gansu (Kan-su); Guangdong (Kuang-tung); Guizhou (Kuej-čou); Hainan (Chaj-nan); Hebei (Che-pej); Heilongjiang (Chej-lung-ťiang); Henan (Che-nan); Hubei (Chu-pej); Hunan (Chu-nan); Jiangsu (Ťiang-su); Jiangxi (Ťiang-si); Jilin (Ťi-lin); Liaoning (Liao-ning); Qinghai (Čching-chaj); Shaanxi (Šen-si); Shandong (Šan-tung); Shanxi (Šan-si); Sichuan (S‘-čchuan); Yunnan (Jün-nan); Zhejiang (Če-ťiang)

Autonomní oblasti: Guangxi (Kuang-si); Ningxia (Ning-sia); Xinjiang (Sin-ťiang); Tibetská autonomní oblast; Vnitřní Mongolsko

Přímo spravovaná města: Beijing (Peking); Chongqing (Čchung-čching); Shanghai (Šanghaj); Tianjin (Tchien-ťin)

Zvláštní správní oblasti: Hong Kong; Macao


Stupně dělení

Provincie: Nejvyšším stupněm dělení je provincie, která sestává kromě hlavního města provincie také z menších měst a vesnic v dosahu stovek kilometrů, včetně jejich přiehlého území.

Prefektura: Druhým stupněm dělení je prefektura tvořená městem, které spravuje přilehlé oblasti vzdálené desítky kilometrů, včetně menších měst a vesnic.

Okres: Třetím a nejstarším způsobem dělení je okres, který je složen z menšího města v prefektuře, které spravuje blízké území včetně vesnic.

Obec: Je tvořena městysy, jakožto správní jednotkou bezprostředního okolí, vesnicemi či oblastmi, které obývají národnostní menšiny.

Drobné celky: Představují pátou a poslední úroveň dělení, která zahrnuje městské obvody a vesnice. Svým významem je spíše organizační; mají minimální pravomoce. Subprovinční města: Zvláštní statut nese 15 čínských měst, která svými pravomocemi stojí výše než prefektura; stále jsou ovšem podřízena provinciím nebo přímo spravovaným městům.