Hlavní epidemiolog připustil, že strategie boje proti koronaviru ve Švédsku selhala

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Liberální švédská strategie boje proti koronaviru, která se místo zákazů spoléhala na doporučení, selhala. Vláda se rozhodla zavést první omezení až potom, co významně narostl počet infekcí a také úmrtí.

Hlavní epidemiolog připustil, že neočekával tak špatný vývoj

V pátek 20. listopadu bylo ve Švédsku zaznamenáno přes 7 200 infekcí koronavirem. Jedná se přitom o největší denní nárůst od začátku epidemie. Jen za posledních 24 hodin zemřelo na COVID-19 celkem 66 lidí. Je to jedno z nejvyšších čísel, co se týká úmrtnosti.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Na začátku podzimu již Evropa zápasila s druhou vlnou koronaviru. Hlavní epidemiolog Anders Tegnell tvrdil, že Švédsko nebude ovlivněno nárůstem infekcí. Jeho analýzy ukázaly, že by se měla ukázat pouze lokální ohniska. Na jaře bylo díky nedostatečnému uzamčení Švédsko postiženo koronavirem ještě více, než jiné země. Dnes se Tegnell hájí epidemiologickou situací ve světě a také vysvětluje, že nemá smysl rozhodovat, jestli už se Švédsko pere s druhou vlnou.

Tegnell věřil, že lidé zůstanou doma pouze na doporučení

Přísnější doporučení pro veřejnost měla rostoucímu počtu nakažených zabránit. Hlavními omezeními bylo vyhýbání se nákupním centrům nebo hromadné dopravě. Současně tyto přísná omezení zavedly také další evropské země – Francie, Španělsko, Velká Británie nebo Polsko. Média informovala o událostech, které zorganizovala mládež. Dobrovolná karanténa ale nebyla vůbec kontrolovaná.

Každý týden vzrostl počet infekcí dvakrát a překonal i rekordní počty z jara. Zdravotnictví je tak znova v tíživé situaci. V domovech pro seniory a podobných zařízeních propukají nárůsty infekce a také počet úmrtí na COVID-19 rychle stoupal. Vláda váhala, jestli zavést vážná omezení a důvěřovala odborníkům z Úřadu veřejného zdraví.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Zároveň se začíná snižovat důvěra v sociálně demokratického předsedu vlády Stefana Loefvena, i když všeobecně hodnotí politiky jejich voliči pozitivně.

Přišel zákaz podávání alkoholu v restauracích

Premiér reagoval na situaci tím, že omezil hranici veřejných shromáždění na osm lidí pod trestem pokuty nebo dvou let vězení. Dalším omezením je zákaz podávání alkoholu v restauracích. Rozhodnutí je označováno jako „největší porušení svobody v moderních švédských dějinách“.

Předseda vlády také prohlásil, že není zakázáno nosit roušky, ale také to není nikde přikázáno. Přitom zakrytím nosu a úst je účinným nástrojem, jak proti nemoci COVID-19 bojovat. Tegnell je ale považuje za neúčinné. Domnívá se, že o tom svědčí hlavně rychlý rozvoj pandemie tam, kde jsou povinné. Nepodporuje tak jejich masové používání.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Tegnell se tak postupně stává antihrdinou. Přitom ještě nedávno byl obyvateli Švédska milovaný. Současná situace ve Švédsku podle profesora Jana Alberta vyplývá z nedostatečných opatření již na začátku epidemie.