Hongkong jako nejnavštěvovanější město na světě čelí propadu cestovního ruchu

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Úřady města Hongkong zakázaly příjezd návštěvníků do města kvůli novému typu koronaviru. Stovky zaparkovaných autobusů, které by normálně vozili turisty, stojí v severním hongkongském přístavu, protože byly mimo silnice po dobu 10 měsíců. Tato oblast se tak změnila na „hřbitov autobusů“, jak uvedl prezident asociace vlastníků cestovních agentů Freddy Yip.

Vláda ukončí program dotací na mzdy v cestovním průmyslu

Přední světová turistická destinace byla britská kolonie, která ale čelí podobnému osudu. Program byl představen již v červnu a obnoven znovu v září, ale hongkongská vláda nebude program prodlužovat s odvoláním na vysoké náklady. Zanechala tak mnoho podniků závislých na cestovním ruchu na pokraji kolapsu.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pokud není vidět světlo na konci tunelu, prostě se musí obchody zavřít. Mluvčí vlády uvedl, že bude pečlivě situaci sledovat a reagovat včas, ale neřekl k tomu žádné podrobnosti.  V loňském roce přitom Hongkong navštívilo asi 56 milionů lidí. V roce 2019 se město zařadilo na první místo v oblasti příjezdů výzkumnou společností Eurmonitor International.

Hongkong láká kulturou, přístavy i možností nakupování

Návštěvníci jsou většinou z pevninské Číny a láká je hlavně směsice kultur, dramatické výhledy na přístav nebo nakupování na světové úrovni. Čínou ovládaný finanční uzel tvoří asi 5 % svého HDP, nebo přibližně 18 milionu amerických dolarů přímo z cestovního ruchu. Nepočítají se přitom peníze utracené v místních obchodech a restauracích.

Sektor cestovního ruchu podle vlády zaměstnává přibližně 260 000 lidí. Čínští návštěvníci obvykle utrácejí více než průměrný obyvatel hlavně za:

  • Kojeneckou výživu
  • Kosmetiku
  • Luxusní zboží

Je to způsobeno vnímáním, že Hongkong má lepší standardy kvality, než mají doma na pevninské Číně. Na počátku února ale Hongkong přerušil tento zdroj výdajů, až na několik výjimek pro menší počet obchodních cestujících.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Podle údajů vlády počet návštěvníků každý měsíc pokles od února asi o 96 %. Cestovní bublina, která umožní omezenému počtu lidí se pohybovat mezi městy po předložení negativního testu na koronaviru, měla začít tento týden, ale není pravděpodobné, že se pokles zastaví.

Zpočátku je ale cestování omezeno na jeden let pouze na 200 cestujících v každém směru. To je ale špatná zpráva pro Hongkong, který si vytvořil rekord se 6,8 miliony návštěvníků. Na úroveň z roku 2019 se město dostane nejdříve za 18 měsíců, spíše až za dva roky.