Myanmar si i přes vojenskou diktaturu zachoval svou tradici a kulturu

Foto: Pixabay.com

Pohádková země plná pokladů, tisíců špičatých chrámů rozesetých po krajině, písčitých pláží obklopených průzračným mořem i tropickými ostrovy. To je Myanmar, dříve známý pod názvem Barma, který leží mezi Indií, Bangladéší, Čínou, Laosem a Thajskem. Právě rozmanité kultury, které tuto zemi obklopují, se smísily do výrazné a neopakovatelné zdejší atmosféry.

Myanmaru se přezdívá Zlatá země, neboť se zde nacházejí bohatá naleziště vzácných surovin, jako je ropa a zemní plyn, ale také safíry, smaragdy, rubíny a nefrit. Ve zdejších lesích rostou vzácné dřeviny, jako sou stromy Aniba, produkující hodnotné růžové dřevo neboTýk, jehož dřevo je oblíbenou surovinou pro výrobu nábytku. Poklady ale nejsou jenom hmotného rázu, o Barmě se říká, že zde žijí nejlaskavější a nejpřátelštější lidé světa.

Místní lidé šíří národní hrdost

Štěstí si za peníze nekoupíš. Toto pořekadlo Myanmarští ztělesňují naprosto dokonale. Přestože Barma patří k těm finančně chudším zemím světa, místní lidé mají i přesto srdce na dlani a s hrdostí sobě vlastní rádi šíří čest a slávu svého národa, a to i mezi turisty, kterým rádi a bezplatně poskytují služby průvodce.

Hrdí jsou také na svou národní kuchyni. Ta v sobě spojuje mnoho okolních etnických vlivů, které spojuje do lahodné symetrie, která je mezi okolními zeměmi neopakovatelná. Z hlediska chutí jsou zdejší pokrmy typické kyselou chutí a slanými přísadami doplněnými o vařenou zeleninu, rybí omáčky, těstoviny, rýži a koření.

Historie od kolonizace k militarismu

Barma bývala až do konce 19. století nezávislým a soběstačným královstvím do té doby, než se do jejích záležitostí přimíchala Velká Británie se svými kolonizátory, kteří jej připojili ke své Indické kolonii. Od té doby až do nedávné doby ztratila země svou nezávislost a mírové prostředí pro život.

Během druhé světové války zdejší území okupovali Japonci, jichž se zdejší obyvatelé zbavili až koncem 40. let, kdy se místním podařilo na nedlouhých 20 let vyjednat svou politickou nezávislost, která však vyústila do rozsáhlé občanské války o moc. Tehdy se dostala k moci armáda.

Vojenská diktatura zavedla cenzuru a útlak

V roce 1962 došlo v zemi k vojenskému převratu a vlády se chopila tzv. Revoluční rada, neboli Junta, složená z armádních generálů, kteří zrušili stávající státní aparát, do něhož dosadili příslušníky ozbrojených sil. Tento vojenský diktát se držel u moci až do roku 2011.

Tehdy zemi zasáhl ničivý cyklón Iravádí, který stál život přes 100 tisíc lidí a vojenská junta bránila vstupu zahraničních humanitárních pracovníků do země. Přes veškeré snahy je však i současná politická situace v některých ohledech problematická, zejména z hlediska diskriminace a cenzury.

V roce 1989 byla země svou vládnoucí politickou stranou přejmenována z Barmy na Myanmar, mnoho zemí, včetně samotné zdejší populace, však změnu názvu neuznává, protože byla vynucena vládou, kterou nikdy nepřijali.