Asijská města s nejhorší úrovní dopravy

Foto: Pixabay.com

Asie je nádherná země plná památek. Běžný západní turista však může mít potíže vůbec se k nim dostat. Zdejší města jsou pověstná strašlivou úrovní zdejší dopravy. Říká se, že na místních silnicích neplatí žádná pravidla a není to daleko od pravdy. Buďto jsou to města přímo zahlcená obyvateli, nebo auta řídí samouci. Nebo obojí. Existují města, jejichž návštěva se rovná dopravní sebevraždě. Která to jsou?

Manila, Filipíny

Plánuje-li turista poznat krásy Filipín, musí si je taky zasloužit a náležitě protrpět. Po příjezdu z letiště Ninoy Aquino se musí utkat na kolbišti dálnice EDSA, což je vlastně dálniční obchvat Manily, který propojuje několik okolních velkých měst.

Filipínské hlavní město coby sídlo vlády a velkých korporací je přezdíváno „Mega Manilla“ a díky obrovskému množství zdejších obyvatel je zdejší doprava všechno, jen ne příjemná. Kromě mimořádné hustoty dopravy je za chaos zodpovědný ještě jeden faktor. Velmi malý počet zdejších řidičů prošlo autoškolou. Většinou se na silnici setkáte se řidiči samouky, pro něž jsou zásady bezpečné jízdy jednou velikou neznámou.

Bombaj, Indie

Hlavní město indické kinematografie je dalším místem, kde na silnici s autem příliš neuspějete, zejména máte-li v úmyslu respektovat naše západní řidičské zvyklosti. Na indických silnicích celkově platí zákon džungle, kdy vítězí ti nejsilnější, a v Bombaji to platí dvojnásob.

Nejenže silnice pod náporem dopravy praskají ve švech, mimoto čas od času provozu překáží tu a tam nějaký ten lampionový průvod, případně jedna z posvátných krav, která se rozhodla, že teď bude své odpoledne trávit veprostřed křižovatky.

Kroky ke zlepšení zdejší dopravy začala tamější vláda podnikat teprve nedávno. Jestli ve své snaze uspějí, ukáže až čas.

Peking, Čína

Čínská metropole je nekorunovaným králem dopravních zácp a kalamit. Se svými téměř 20 miliony obyvatel je mezi nejlidnatějšími městy světa až na osmé pozici, nicméně z hlediska dopravy je zdejší situace naprosto katastrofická. Důvodů této dopravní situace je hned několik – příliš mnoho lidí na cestách, bezhlavé nakupování aut jakožto znamení sociálního statusu obyvatel a v neposlední řadě také nedostatečné vzdělání řidičů a jejich nezkušenost. Dopravní přetížení ale není problém jenom Pekingu, ale také ostatních čínských měst zejména tam, kde se nacházejí sídla velkých obchodů a průmyslových budov.