Kimono už se v Japonsku (ne)nosí, přesto ho musí mít každý Japonec

Foto: Pixabay.com

Kimono už dnes téměř nevidíme, přesto ho musí mít ve skříni doslova každý Japonec. Proč už se nenosí a k čemu ho tedy potřebují?

Málokteré národní oblečení je proslavené po celém světě tak, jako kimono. Po staletí se do něj oblékalo celé Japonsko, a zřejmě nejznámější je ve spojení se samurajskými válečníky. Z každodenního života už téměř vymizelo, a v současnosti se s ním tak setkáte jen při slavnostních příležitostech nebo výkonu některého z tradičních povolání. Kimono není jenom volný kus hadru, má svou historii a běžně stojí i stovky tisíc.

Kimono není jenom oblečení, ale umělecké dílo

V překladu znamená kimono jednoduše „oblečení“, původně se tak totiž označovaly všechny typy oděvů. Později se ale tento název uchytil pro roucho ve tvaru T, které mělo široké rukávy, a bylo rovné a dlouhé až po kotníky; za pomocí pásku obi se vázalo kolem těla. U žen doplňují kimono tradiční boty a drobná kabelka, zatímco u mužů se nosí bez bot.

Mužské kimono je zpravidla jednoduššího stylu, tlumenějších barev, a je vyrobeno z matného materiálu. Dámské je naopak charakteristické svým precizním designovým provedením a větším smyslem pro detail. Tradičně se ručně šije z hedvábí, ale v dnešní době se setkáme i s levnějším polyesterem. Vyšívané vzory a orientální malby, které ženské kimono zdobí, mu dodávají punc skutečného uměleckého díla.

Mohlo by vás zajímat: Jak slaví Vánoce v Japonsku? Na večeři do KFC, a stromek se nezdobí

Kimono se obléká dle příležitosti i společenské role

Tradiční japonský oděv nosil v zemi každý až do poloviny 19. století, ale s nástupem osvícenských reforem Meidži tahle zvyklost postupně upadala. Kimono se tak v současnosti obléká už jenom při výjimečných příležitostech jako je svatba, pohřeb, promoce či čajový obřad, a uvidíte ho především na ženách.

Pro každou událost se nosí kimono v příslušném stylu i barvě:

  • Na pohřby nosí muži i ženy všech věkových kategorií čistě černé kimono
  • Dívky a mladé svobodné ženy oblékají barevné kimono zvané furisode, které má pestré barvy, doplňuje ho výrazný pásek, a dlouhé rukávy sahají až na zem; nosí ho např. na promoce
  • Naopak vzdané ženy oblékají často při svatebním obřadu svého potomka formální černé kimono kurotomesode se vzorem jen pod úrovní pasu
  • Nevěsty nebo umělci na svém vystoupení nosí učikake, tedy bohatě zdobený plášť bílé nebo červené barvy, který se přehazuje přes jiné kimono

Mezi posledními, kdo tento japonský kroj oblékají pravidelně, se řadí buddhističtí a šintoističtí kněží, kněžky miko, nebo tajemné gejši, jejíchž kimono je nazýváno susohiki; a zápasníci sumó či lidé provozující bojové umění kendó.

Kimono je drahá záležitost, ale musíte ho mít

Kimono není žádnou levnou záležitostí, přesto ho musí vlastnit každý Japonec právě kvůli zmíněným příležitostem; neformální oblékání nepřichází v úvahu a bylo by považováno za projev urážky a neúcty. Cena za kimono se mnohdy podobá hodnotě uměleckého díla.

Nejlevnější varianta kimona začíná na částce 10 tisíc jenů (tj. 2 tisíce Kč), zatímco propracovanější kousky z pravého hedvábí a ručním vyšíváním se mohou vyšplhat až do řádu milionů; střední třída pořizuje běžně kimona do 100 tisíc jenů. Kimono si můžete pořídit ve specializovaných obchodech, a to především v Kjótu, ale také v nákupních centrech po celé zemi.

Kde můžete v Japonsku kimono vidět?

Jedete-li do Japonska, nejspíš budete chtít kimono vidět na vlastní oči. Běžně už se sice nenosí, ale příležitostí, kde ho vidět, je v Japonsku spousta. Zajímá-li vás, jak vypadá technika ručního tkaní látky na kimono, nesmíte vynechat město Kjóto, konkrétně Nishijin Textil Center, kde je několikrát za den i módní přehlídka.

Jak probíhá malování na hedvábná kimona, si můžete prohlédnout v Kaga Yuzenkan ve městě Kanazawa. Chcete-li si kimono přímo sami vyzkoušet, můžete tak učinit ve městech Kjóto, Nara nebo Kitsuki, kde jsou specializované podniky.


Co si ještě přečíst? Pravidelně pro vás připravujeme magazín o Asii