Vědci odhalili další způsob, jak se můžete nakazit koronavirem. Všichni se doposud mýlili

Zdroj obrázku: Pixabay.com

COVID-19 si nevybírá. Útočí na všechny, bez rozdílu věku, pohlaví nebo rasy. Pro starší nebo oslabené jedince může být nebezpečnější, ale obecně platí, že by se mu každý měl snažit vyhnout. Existuje hned několik způsobů, jak se můžete zákeřným virem nakazit.

Vědci se znovu pouští do výzkumu

Infekce může mít různé příznaky, od zcela jednoduchého průběhu, ale až po signály, které vyžadují urgentní hospitalizaci a připojení k respirátoru. Jelikož stále roste počet nakažených, vědci se rozhodli, že se blíže podívají na proces přenosu infekce. Jejich výsledky jsou překvapivé. Ukazuje se, že přeci jen něco zapomněli zmínit.

Kontakt s infikovaným

Dřivě bylo řečeno, že by se lidé měli od sebe držet alespoň metr a půl, aby nedošlo k přenosu nemoci. Také byla stanovena časová hranice patnáct minut. Kontakt delší než je tato doba totiž s téměř stoprocentní jistotou znamená, že virus chytíte.

Odborné výzkumy

Na žádost americké agentury CDC byl ale proveden výzkum, který předchozí tvrzení vyvrátil. Podle této studie by měl být každý z okruhu jednoho a půl metru od infikované osoby umístěn do karantény. Studie totiž zjistila, že byl nakažen také vězeňský důstojník, který se vždy s nakaženým vězněm jen pár minut. Přišel do kontaktu i s dalšími nakaženými, a to v nápravném zařízení ve Vermontu. S každým byl ovšem v kontaktu jen několik minut, někdy dokonce i sekund.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Důležitá opatření

Spoluautorka studie Caitlin Riversová se snaží výsledky výzkumu publikovat a upozornit tak na možná nebezpečí. Lidé by podle ní měli zvážit, kdy je skutečně nezbytné vycházet z domu a snažit se minimalizovat kontakt s cizími lidmi. Jen tak je podle nich možné nákazu zastavit nebo alespoň snížit počty nakažených.

Nové poznatky

Nyní vědci čekají na nová data a chystají se, že provedou řadu dalších výzkumů. Všichni se shodují na tom, že virus teprve poznáváme, seznamujete se s jeho vlastnostmi a pomalu a jistě můžeme přistoupit k vývoji účinných vakcín.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Než však budeme vědět vše s jistotou a lékaři budou připraveni zasáhnout s pomocí léků, je třeba pomoci i vlastními silami. Omezení kontaktu je na prvním místě, dále zvýšená hygiena a opatrnost.

Zvláště ohrožené skupiny, jako senioři nebo lidé trpící závažnější chorobou by měli pobyt mezi lidmi omezit na minimum. Hrozí jim totiž největší nebezpečí.