Čína se obává další infekce koronavirem. Ukazuje na dovážené zboží jako zdroj kontaminace

Zdroj fotografie: PxHere

Na první pohled se zdá, že v Číně mají pandemii koronaviru již pevně v rukou a nevykazují žádná děsivě vysoká čísla v porovnání hlavně s evropskými státy nebo USA. Jenže i tady zdaleka není vše vyřešeno a všichni místní se obávají, že stačí málo, aby vypukla další vlna. Pečlivě se tak hlídají nejrůznější možnosti nákazy. Jako zdroj koronaviru bylo označeno také nejrůznější dovážené zboží.

Čína se obává další infekce koronavirem

Čína byla první zemí, která se potýkala s koronavirem a to pod dohledem celého světa. Jenže v dnešní době se ohniska už dávno přesunula jinam. Číně se podařilo s pomocí velmi striktních opatření postup infekce zastavit a dokonce bez nijak znatelných dopadů. Jenže jak je vidět v rámci celého světa, druhá vlna může přijít naprosto kdykoliv a s velkou silou. Přesně toho se Čína bojí, protože další pozastavení ekonomiky by mohlo mít nepříjemné dopady. Probíhají tak neustálé pečlivé kontroly a testování.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Za několik případů v Šanghaji je zodpovědné dovážené zboží

Už pět dlouhých měsíců bylo město Šanghaj bez diagnostikovaného případu koronaviru. Jenže to se změnilo s ohlášením rovnou sedmi nových případů začátkem listopadu. Velkou otázkou bylo, odkud se infekce vzala a kde spočívá riziko. Podle úředníků byli mezi nakaženými převážně pracovníci letiště s kontejnerovou dopravou. Na vině tak pravděpodobně bylo dovážené zboží, které bylo kontaminováno právě koronavirem.

Zdroj fotografie: PxHere

Pečlivá kontrola

 A protože Čína opravdu nechce nic podcenit, probíhají kontroly obalů dovážených potravin i dalšího zboží. V několika případech již byla potvrzena kontaminace koronavirem. V případě podezření či prokázané nákazy jsou hned plošné testy a zavedena další důležitá opatření, aby se vždy jednalo pouze o menší lokální ložisko, které by se však mohlo velmi nepříjemně a rychle rozšířit.