Silnou dezinfekci na ruce si můžete vyrobit doma velmi rychle

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Zábradlí, kliky u dveří, madla v autobusu, mobilní telefony a peníze. To vše a mnohem více je skutečná živná půda pro bakterie, z nich většina může oslabenému imunitního systému poškodit vaše zdraví. Odborníci proto důrazně doporučují, abyste si umyli a ošetřili ruce speciálními dezinfekčními prostředky, které je velmi pohodlné nosit s sebou ven. Doma je pochopitelně mnohem lepší volit jednoduše mýdlo a teplou vodu.

Typicky jsou dezinfekční prostředky na ruce navrženy tak, aby chránily člověka před škodlivými bakteriemi. A s ohledem na nedávné události spojené s pandemií způsobenou Covid-19 tyto prostředky mizí rychlostí blesku z regálů obchodů a lékáren nejen u nás, ale po celém světě. Pokud jste tedy neměli čas se zásobit dezinfekčními prostředky, vůbec to nevadí. Některé z nich si totiž můžete připravit sami doma bez zvláštních nákladů.

Alkoholický dezinfekční prostředek

Není žádným tajemstvím, že produkty obsahující alkohol se vyznačují svou vysokou účinností. Zpravidla zabíjejí většinu škodlivých mikrobů a bakterií. Pamatujte ale, že taková antiseptika by měla být použita pouze tehdy, když nemáte přístup k vodě a mýdlu, protože pokud jsou používány nadměrně, vysušují pokožku a způsobují podráždění. Proto při přípravě takového dezinfekčního prostředku stojí za to použít éterické oleje, které zvlhčují složku.

První možnost je úžasně voňavá a nebude vám zbytečně vysušovat pokožku. Příprava je velmi jednoduchá. Stačí, když všechny ingredience smícháte dohromady, dobře promícháte a ideálně ji nalijete do lahvičky s dávkovačem nebo s malým otvorem pro lepší a jednodušší použití. Tak ho dáte snadno do kabelky a vezmete si ho všude, kam budete potřebovat.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Složení tohoto prostředku:

  • 99% lékařský alkohol – 2/3 sklenice nebo ethylalkohol – 1/3 sklenice,
  • aloe vera gel – 1/3 sklenice,
  • esenciální olej dle vlastního výběru (levandule, vanilka, citron, pomeranč, máta, skořice nebo grapefruit) – 8-10 kapek.

Sanitizer bez alkoholu

Dezinfekční prostředky bez alkoholu nejsou i nic horší nebo méně účinné, než ty s alkoholem. Zpravidla méně vysušují pokožku, ale přitom mají stále silný antiseptický účinek. Vyzkoušet můžete například směs 1,5 lžičky hamamelis, 1 sklenice gelu z aloe vera, 30 kapek oleje z čajovníku a 5-6 kapek esenciálního oleje z máty nebo levandule. Postup přípravy je stejný, jako u předchozího.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Zdravá a účinná varianta

Chcete-li dopřát své pokožce doopravdy kvalitní péči, zvolte následující složení. Smíchejte dohromady 100 ml odvaru z heřmánku nebo měsíčku, 50 ml gelu a aloe vera, 5 kapek oleje z čajovníku, 5-6 kapek levandulového éterického oleje a 6 kapek tekutého vitamínu E. Před použitím směs vždy dobře protřepejte a naneste malé množství přípravku na ruce. Vyberte si svůj oblíbený, používejte ho a buďte v bezpečí, ať už jste kdekoli.