Otevření českých lyžařských středisek během pandemie

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Opatření, spojená s probíhající pandemií koronaviru, se mění téměř z minuty na minutu, současně ovlivňují náš každodenní život ve všech jeho ohledech. Se začínající zimou, sezónou lyžování, bobování a stavění sněhuláků, se zvyšuje zájem o lyžařská střediska. Jejich osud je však v tuto chvíli nejasný. I přesto se některá střediska připravují na otevření a zasněžují. Po jednání zástupců expertních týmů, Národní sportovní agentury a Asociace horských středisek je jasné, že klíčovým bodem bude nastavení organizace front.

Jeseníky se chystají

V Karlově pod Pradědem započalo zasněžování již v sobotu. Lyžařská sezóna by tu měla začít 4. Prosince. Areál plní veškerá nařízení, vše připravuje k provozu a čeká na rozhodnutí vlády. Mimo to akiareál zvažuje navýšení počtu zaměstnanců, kteří by dohlíželi na dodržování pravidel. Kopřivná pod Pradědem se chystá na dohled nad rozestupy ve frontách. Lanovka tohoto skiareálu se pyšní šestimístnými sedačkami, které budou přes sezónu poloprázdné. Kopřivná počítá s třemi lidmi na jedné sedačce. V ochraně na sjezdovce pak vedení počítá s klasickou lyžařskou výbavou, která zmírní případný přenos.

Krušné hory zasněžují

Klínovec vynaložil velké množství financí za bezpečnostní sítě, díky kterým vytvoří koridory k turniketům. Právě díky nim vzniknou potřebné rozestupy. Skiareál se chystá otevřít již začátkem prosince, proto zde jede zasněžování na plno. Skiareál Plešivec se připravuje v hygienické otázce pandemie, a přislíbil denní dezinfekci turniketů, pokladen i sedaček.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Vyčkávající Krkonoše

Sportovní areál v Harrachově je plně připraven na příchod zimní sezóny, ale se zasněžováním stále vyčkává. V oblasti opatření je Harrachov připraven dodržovat veškerá platná opatření, jako jsou roušky, dezinfekce nebo rozestupy. Počty spolusedících osob na lanovce nebude skiareál nijak omezovat. Prosinec pro Harrachov znamená začátek on-line prodeje skipasů, díky čemuž se sníží případný osobní kontakt u pokladny.

Konec čekání

V pátek 4. prosince vyhlásil ministr zdravotnictví Blatný, že české skiareály mohou otevřít 18. prosince. Podle jeho slov je cílem, aby se lidé vydali do středisek ještě před Vánoci. „Je snaha, aby se lidé, kteří chtějí lyžování využít, měli možnost na hory dostat ještě před Vánocemi, protože věříme, že většina z nich tam jede opravdu za sportem, nikoliv za večerní zábavou,“ řekl Blatný, který věří, že dřívějším otevřením si návštěvníci lépe zvyknou na pravidla, která budou v areálech platit. Již z dřívějších informací je již známo, že občerstvení na sjezdovkách zůstanou s největší pravděpodobností zavřená.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Osud prodaných zájezdů?

Již v říjnu se prodej dovolených v exotických destinacích, i zimních střediscích, zvýšil na 200 000 lidí. Podle asociace cestovních kanceláří se 150 tisíc lidí chystalo na lyže, zbylých 50 tisíc lidí se chystalo za teplem. Jaký bude osud prodaných zájezdů po tom, co je rozhodnuto o otevření českých sjezdovek, je prozatím ve hvězdách.