Znepokojující objev nakažených koronavirem bez příznaků. Nemoc pro ně není méně závažná

Zdroj obrázku: Freepik.com

Není dne, kdy bychom neslyšeli slovo „koronavirus“. Bohužel, jedná se o zákeřnou chorobu, která způsobuje, že epidemiologické situace v našich zemích jsou stále vážnější. Koronavirus se nevzdává v celém světě, nejen u nás. Před časem se odborníci rozhodli provést zajímavou studii o lidech, kteří podstoupí COVID-19 asymptomaticky.

Výsledky jsou šokující

Jak může COVID-19 ohrožovat lidi, kteří ho mají, bez jakýchkoli příznaků? Vědci z Houston Medical Institute (HMI) provedli studii, jejíž výsledky jsou velmi znepokojující. Tato studie se týkala právě asymptomatických pacientů. Jak se ukázalo, i asymptomatičtí pacienti se mají čeho bát. Hrozba však nebude vidět okamžitě, ale po nějaké době. I když nemáte příznaky určité nemoci, stále tuto nemoc – respektive virus, který ji způsobuje – nosíte v sobě. A ten se časem může projevit. A bohužel, i když byla nemoc původně asymptomatická, projevit se nemusí nijak mírně.

Asymptomatičtí pacienti

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Často slyšíme o asymptomatických pacientech, ale to nutně neznamená, že tito pacienti nebudou muset čelit vážným problémům. Nejsou nebezpeční jen pro své okolí (nevědomě šíří virus dál), ale ohroženi jsou i oni sami. Ohromující počet lidí trpících koronavirem totiž spojují tyto příznaky:

  • ztráta chuti,
  • ztráta čichu.

Právě tato skutečnost přiměla odborníky provést výzkum. Asymptomatičtí pacienti si stěžovali na zdravotní problémy později, někdy až čtyři měsíce po ukončení infekce.

Zdroj obrázku: Freepik.com

Jaké problémy ohrožují asymptomatické pacienty?

Ve velké většině případů se jedná o problémy s nervovým systémem. Objevily se také problémy s prací jednotlivých orgánů a zánět spojivek, dokonce i ztráta paměti a dezorientace. COVID-19 může být stejně nebezpečný pro lidi, kteří mají příznaky, jakož i pro ty, kteří žádné příznaky nezaznamenali. V tomto tvrzení bohužel neexistuje žádný prostor pro pochybnosti.