Pacientka měla koronavirus po dobu 105 dní. Absolutní světový rekord

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Koronavirus nepřestává lékaře udivovat. Objevila se totiž pacientka, která byla pozitivní celý sto pět dní. Po dobu sedmdesáti dní mohla infikovat ostatní, protože dlouhý čas vůbec netušila, že je nemocná. Pacientka má leukémii, vyvinula si v těle velmi málo protilátek a během celé infekce neměla žádné příznaky.

Délka trvání infekce

Délka doby nakažení je u každého člověka individuální. Počítá se ale nejčastěji s rozmezím 8-15 dní. To je jeden z klíčových problémů v boji proti epidemii. Lékaři totiž neví jistě, zdali se pacient po čtrnácti dnech vyléčí.  Tím se situace hodně komplikuje.

Rekord

Francis Riedo v dubnu upozornil na pacientku v Kirklandu ve Washingtonu, která se nakazila v raných fázích pandemie. Po týdnech PCR testování jejích pozitivních výsledků chtěla Riedo zjistit, zda žena dokáže virus stále šířit.

Výsledek ho překvapil

Pacientce bylo sedmdesát jedna let a trpěla chronickou leukémií spojenou se snížením hladiny protilátek nezbytných pro správné fungování imunitního systému, nazývaných imunoglobuliny. Infekce byla diagnostikována při přijetí do nemocnice z důvodu těžké anémie.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Takový případ svět neviděl

Vzorky z dýchacích cest pacientky byly vyšetřeny v laboratoři v Montaně. Ukázalo se, že viry byly přítomny v infekčním množství po dobu sedmdesáti dnů od data prvního pozitivního testu. Trvalo sto pět dní, než tělo úplně vyčistilo od koronaviru.

Názory odborníků

Vědci se domnívají, že pacientka byla tak dlouho infikovaná, protože její oslabený imunitní systém nebyl schopen mobilizovat dostatečně silnou imunitní odpověď. Krevní testy ukázaly, že její tělo nevytvářelo protilátky.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Byla léčena rekonvalescentní plazmou, ale lékaři neviděli žádné pozitivní účinky, pravděpodobně proto, že koncentrace protilátek v ní byla nízká. Studie genomu virů shromážděných v různých stádiích infekce ukázaly, že došlo ke změnám, ale žádná z těchto mutací neměla vliv na schopnost koronaviru přežít v těle pacienta.