Kdy dojde k nejvyššímu počtu úmrtí na Covid-19? Vědci z Varšavské univerzity předpovídají

Zdroj obrázku: Freepik.com

I přes aktuální vysoká čísla spojená s nákazou novým koronavirem, to podle odhadů vědců a odborníků, ještě není úplný vrchol. Nepříjemnou a smutnou statistikou jsou hlavně počty zemřelých lidí po komplikovanějším průběhu onemocnění. Zde by toto číslo mělo podle prognóz a předpovědí stále stoupat, až dosáhne svého vrcholu. Kdy to bude a co se stane potom? To se dozvíte v tomto článku.

Bohužel ještě nejsme na vrcholu druhé vlny pandemie

Aktuální vysoká čísla denních přírůstku úmrtí a těžkých případů, které vyžadují hospitalizaci rozhodně nejsou příznivá. Všechny tak zajímá, jestli už jsme na vrcholu. Trochu nepříjemnou zprávou mohou být předpovědi varšavských odborníků, kteří říkají, že vrchol pandemie se teprve blíží. Na zlepšení statistik a uvolnění striktních opatření si tak pravděpodobně budeme muset ještě nějakou dobu počkat. I tak stále nepůjde o kolektivní imunity, protože přes vysoká čísla pořád zbývá hodně nenakažených lidí, kteří proti viru nebudou mít připravené protilátky. A ve velkém množství jde bohužel i o lidi z ohrožených skupin.

Zdroj obrázku: Freepik.com

Počet úmrtí na koronavirus k začátku listopadu:

  • Česká republika – kolem 4 500 lidí
  • Celý svět – 1, 25 milionů lidí
  • Spojené státy americké – 230 tisíc lidí

Kdy se čísla začnou konečně snižovat?

Mnoho lidí se také logicky ptá na palčivou otázku, kdy se vlastně čísla začnou snižovat. Stát by se to mělo po dosažení maximálního počtu těžkých hospitalizací a úmrtí. To je podle předpokladů vědců a odborníků stále ještě před námi. Konkrétně by mělo tempo zpomalit na přelomu listopadu a prosince.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Od této chvíle by měl být patrný zmenšující se počet lidí s těžkým průběhem nemoci. I tak však stále zůstává otázkou, jak znatelné bude zpomalení a jestli to bude stačit pro ulehčení přepínaného zdravotního personálu a dostupných kapacit.