Poškozuje koronavirus mozek? Nové studie přináší odpovědi

Zdroj obrázku: Pixabay.com

 S neustále rostoucím množstvím lidí, kteří prodělali nákazu novým koronavirem, se množí data ohledně možných dlouhodobých poškození a stop v lidském těle, které za sebou COVID-19 zanechal. Některé výzkumy přináší znepokojivé výsledky a v ohrožení jsou nejenom často řešení plíce, ale například také mozek. O jaké poškození jde a co říkají data z posledních výzkumů?

Kognitivní testy lidí, kteří prodělali COVID-19

Protože je onemocnění COVID-19 poměrně nové, neexistují zatím jasná data a výzkumy, které by jasně říkaly, jaký je možný rozsah dalšího poškození lidského organismu. Znepokojivých výsledků bylo dosaženo při zkoumání mozku. Možný vliv na tento klíčový orgán by přitom znamenal velký rozdíl i z pohledu vnímání viru, který je mnohými zlehčován jako obyčejná chřipka.

Aby bylo možné správně interpretovat výsledky pokusů a výzkumů, je potřeba sebrat dostatečný vzorek lidí, kteří prodělali nákazu. To ovšem není tak snadné i přesto, že čísla jsou v mnoha zemích skutečně působivá. Navrhnout funkční a snadno porovnatelné testy je pak ještě o něco složitější.

Čeho se testy týkaly?

Pro ověření schopností mozku se v testu uplatňovalo hned několik různých okruhů. Díky tomu bylo možné prověřit případné globální poškození a nedostatky. Test se zaměřoval na následující oblasti:

  • Řešení problémů
  • Prostorová paměť
  • Zkoumání pozornosti
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Nejhorší případy znamenaly až zhoršení o 10 let

Podle výzkumu, který byl proveden na 84 000 lidí, se bohužel ukázalo, že infekce koronavirem negativně ovlivnila kognitivní schopnosti. Tento deficit přetrval klidně i po dobu několika měsíců od vyléčení. I lidé, kteří již dávno neměli žádné jasné příznaky, tak vykazovali kognitivní zhoršení. To bylo v některých případech natolik výrazné, že se dalo srovnat se zestárnutím mozku o celých 10 let. Výsledky jsou znepokojivé a jistě si zaslouží další opakování pokusů.