Covid-19 je jen začátek. Odborníci varují před nebezpečnějšími pandemiemi

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Lékaři, vědci a další odborníci varují před pandemiemi, které se budou vyskytovat častěji než dříve. Dle nich by se měly šířit se rychleji, více poškozovat globální ekonomiku a zabíjet více lidí než COVID-19. Poukazují na to, že záchranou může být jen změna globálního přístupu k boji proti infekčním chorobám.

Nepříjemné zprávy

Výše uvedená pesimistická prognóza vychází ze zprávy dvaceti dvou odborníků z celého světa působících v OSN. Zpráva informuje o tom, že pokud nezměníme svůj přístup a místo hašení požárů jim nezačneme bránit, budeme čelit skutečné éře pandemie.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Většina odborníků poukazuje na provázanost životního prostředí a šíření nebezpečných virů a nemocí. Pokud bychom o svou planetu pečovali, mohli bychom se vyhnout situacím, kterým čelíme například právě teď.

Vliv člověka na životní prostředí

Příčiny pandemie COVID-19 a dalších nemocí jsou různé, avšak některé vynikají více. Stejná lidská činnost, která vede ke změně klimatu a ztrátě biologické rozmanitosti, také vede k hrozbě pandemie prostřednictvím dopadů na životní prostředí.

Změny, které nejsou prospěšné

Nevhodné ošetřování půdy, neudržitelný obchod, vysoká výroba a spotřeba narušují přírodu a zvyšují kontakt mezi divokými a hospodářskými zvířaty, tím pádem také mezi patogeny a lidmi. To je podle mnoha odborníků cesta k pandemii. Situace se podle odborníků musí změnit co nejrychleji, abychom netrpěli čím dál více. Pokud budeme závažný stav ignorovat, mohlo by to mít fatální následky.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Názory odborníků

Vědci tvrdí, že riziko pandemie lze výrazně snížit. Poukazují na to, že je třeba omezit lidské činnosti, které vedou ke ztrátě biologické rozmanitosti, a to prostřednictvím větší ochrany životního prostředí.

To by snížilo kontakt mezi divokými a domácími zvířaty, a dále pak lidmi, což by zabránilo šíření nových nemocí.