Korejský Soul začíná řešit kruté zacházení se zvířaty. Zavírá všechna psí jatka

Foto: Pixabay.com

Konzumace psů je u v Koreji něčím zcela běžným. I když je pravdou, že zájem o psí maso postupně upadá. A to je dobře. Do všeho se nyní vložilo i vedení města Soul, které se rozhodla k radikálnímu kroku. Chce ukázat, že mu záleží na humánním zacházení se zvířaty. 

Uzavření všech psích jatek

Vedení města Soul s okamžitou platností rozhodlo, že musí dojít k uzavření psích jatek, která se nacházejí na území města. Soul tak chce celému světu ukázat, že mu na právech zvířat záleží. V Koreji a nejenom tam je však pes stále ještě vnímán spíše jako předmět, než jako zvíře. To hodlá vedení města změnit a pochopitelně apeluje i na to, aby se k podobnému kroku uchýlila i města dalších.

Opuštění psi jako velký problém

Velkým problémem Soulu jsou opuštění a toulaví psi. Odhaduje se, že se jich na ulicích pohybuje více něž 8 500. Právě tito psi následně končí na jatkách, kde se nehumánně zabijí a jejich maso je dále prodáváno. Psí maso nekupují jenom jednotlivci, ale primárně putuje do mnoha místních restaurací, které s jednotlivými jatky přímo spolupracují. Jedny z největších psích jatek Taepyeong-dong dokonce distribuovali spí maso i do okolí Soulu. Právě tato jatka v minulosti prohlásila, že má několik poboček, kde drží několik stovek psů, kteří mohou být okamžitě zabiti a maso může být distribuováno.

Nový přístup k toulavým psům ze strany města

Soul se v minulosti snažil populaci toulavých psů redukovat. Vybral si k tomu však tu nejjednodušší možnost. Došlo k odchytu psů a následně k jejich utracení. Takto se točně usmrtily zhruba tři čtvrtinu psů z celkového počtu 8 500 ročně. I toto bylo ze strany ochránců zvířat kritizováno a tak se Soul rozhodl, že půjde příkladem.

Pomoc Humane Society International

Soulu samozřejmě přispěchala na pomoc mezinárodní organizace s názvem Humane Society International, kterou zastupovala Wendy Higgins. Ta byla přímo u zavírání řady psích farem a psích jatek. Sama se k situaci vyjádřila v tom smyslu, že má velkou radost z toho, kolik psů se jí podařilo zachránit. Zároveň uvedla, že když viděla prostory jatek a veškeré nástroje které se používaly k usmrcení psů, je jí smutno z toho, že tento krok ze strany Soulu nepřišel dříve.

Mladší generace o psy nejeví zájem

Zcela eliminovat konzumaci psího masa se v Jižní Koreji pravděpodobně nikdy nepovede. Je však nutné dodat, že zájem výrazně klesá. Vliv na to má hlavně mladší generace, která vnímá psy spíše jako domácí mazlíčky a nikoliv zvířata určená na porážku.