Hanoj vybral vítězný návrh nového mostu přes Rudou řeku

Mosty přes slavné řeky se po celém světě stávají symboly jednotlivých měst. Příkladem je Banpo v Jižní Koreji nebo most Golden Gate v San Franciscu v USA. O stejný symbol nyní usiluje hlavní město Vietnamu, Hanoj. Nový most, který bude postaven na hlavní trase spojující letiště Noi Bai a centrum města, se pravděpodobně stane moderním symbolem tohoto města. Z mnoha návrhů byl konečně vybrán ten vítezný.

Návrh mostu je inspirován tradicí i moderní architekturou

Hanojské oddělení plánování a architektury oznámilo konečný návrh mostu Tu Lien, který bude postaven přes Rudou řeku mezi mosty Nhat Tan a Long Bien. Vybraný návrh je podle jejich slov inspirován dlouholetou historií hlavního města, tradiční kulturou ale i moderní architekturou.

Vítězný design mostu vytvořila společnost Sun Group spolu se strojírenskou firmou T.Y. Lin International Vietnam. Most s plánovanými 5 křižovatkami bude dlouhý téměř 5 kilometrů a spojí ulicí Nghi Tam v okrese Tay Ho s dálnicí. Hlavním záměrem propojení okresů Tay Ho, Long Bien a Dong Anh je podpora sociálně-ekonomického rozvoje a usnadnění provozu v této části města.

Nejdelší most přes Rudou řeku

Co se týká mostů a moderních staveb, Hanoj má velké plány. Do budoucna se chce zaměřit na moderní technologické stavby a zároveň podpořit místní ekonomiku. Hanoj očekává, že přes Rudou řeku povede celkem 18 mostů – 8 již fungujících a dalších 10 nově postavených. Tu Lien bude po dokončení zatím nejdelším most přes Rudou řeku.

Jako město mostů je v současné době ve Vietnamu označován Danang. Se svými plány do budoucna mu bude ale zřejmě konkurovat Hanoj. To jen naplní svou pověst toho, že ve městě najdete spojení historie i moderního světa. Toto sedmimilionové město nabídne procházky uličkami ve Staré čtvrti ale i maximální pohodlí při průjezdu městem díky stavbě nových moderních mostů.