Posádka lodi Westerdam je čistá, koronavirus na palubě nebyl, tvrdí premiér Kambodži

Foto: Pixabay.com

Americká turistka se koronavirem nakazila až po opuštění paluby Westerdamu, tvrdí premiér Kambodži poté, co se testy na nákazu touto nemocí u posádky ukázaly jako negativní. Setřel tak negativní kritiku své osoby poté, co této lodi, na niž byla uvalena karanténa, povolil přístání u pobřeží své země.

Státy ji nechtěly přijmout

Výletní loď Westerdam ze spojených států po dobu dvou týdnů brázdila vody Tichého oceánu bez možnosti zakotvení z obavy před možnou nákazou smrtícím koronavirem. Poté, co její zakotvení u svých břehů odmítlo pět asijských zemí, ji u svých jižních břehů přijala Kambodža. Zdejší premiér Hun Sen se stal za tento krok terčem kritiky a byl obviňován, že šlo o politický kalkul kvůli spojenectví Kambodži s Čínou.

Po přistání lodi místní tým lékařů otestoval posádku na přítomnost koronaviru a všechny testy vyšly negativně. Po dokončení testů se na pevninu vylodily stovky pasažérů. Mezi nimi byla také 83 letá žena z USA, u níž byla později nemoc diagnostikována. To už ale pobývala na území Malajsie.

Turistka se na lodi nenakazila

Po seniorčině pozitivní diagnóze se po celé oblasti rozšířila panika, neboť cestující z lodi se v mezičase rozptýlily po území státu a někteří se letecky vrátili domů. Zbylých 747 členů posádky, kteří zůstali na území Kambodži bylo s negativním výsledkem znovu otestováno.

„Nic jsme nenašli,“ bránil se premiér Hun Sen na tiskové konferenci před novináři v Phnompenhu. „Mohla se nakazit poté, co dorazila do Malajsie,“ dodal. Provozovatel výletní lodi Holland America za toto prohlášení vyjádřil premiérovi svou upřímnou vděčnost.

EU zavádí cla Kambodži pro porušování lidských práv

Ve stejném týdnu, kdy Hun Sen umožnil zakotvení výletní lodi na svém území se Evropská unie rozhodla odejmout Kambodži celní preference pro obchodování s některými vybranými druhy zboží, a to kvůli porušování lidských práv svých občanů na politickou účast, svobodu projevu a sdružování. Přijetí posádky Westerndamu tak bylo z některých stran vnímáno jako politický kalkul. Premiér tato nařčení ale odmítá.