Srí Lanka zavádí přísnější tresty za porušení zákona na ochranu slonů

Foto: Pixabay.com

Nedávný případ otravy sedmi slonů na Srí Lance, kteří byli nejspíše zabiti zdejšími vesničany, rozzuřil ministra divočiny a cestovního ruchu Johna Amaratungu. Ten se nechal slyšet, že pachatelům za tento čin hodlá uložit přísné tresty v podobě pobytu za mřížemi a finanční pokuty. Hodlá tak učinit kroky k ochraně slonů, kteří často vstupují do konfliktů s místními obyvateli.

Sloni jsou na Srí Lance zabíjeni ve velkém

Srílanská vláda již před třemi lety přijala sérii zákonů určených na ochranu obřích chobotnatců, jejichž světová populace se neustále snižuje. Děje se tak právě také vlivem pytláků, kteří stále pasou po vzácné, byť dnes už zákonem zakázané, slonovině.

Sloni jsou však zabíjeni také místními, v těsném sousedství rezervací žijících obyvateli, kteří se snaží před těmito zvířaty chránit svou úrodu. To byl zřejmě také právě zmíněný případ otravy slonů, jejíž pachatel však dosud nebyl dopaden. Vzhledem k obtížnosti vyšetřování také ministr Amaratunga slibuje větší pravomoci úřadů k vyšetřování těchto zločinů.

Podle ministrových slov je každoročně násilně usmrceno na tři stovky zvířat, jejichž populace na Srí Lance čítá kolem 7000 kusů. To znamená, že při současném tempu vybíjení by za čtvrt století mohla tato zvířata ze zdejší volné přírody úplně zmizet.

Situaci slonů komplikují ilegální chovy

Sloni jsou také oblíbeným domácím mazlíčkem těch bohatších, kteří tím chtějí dávat na odiv své bohatství. Mnoho z těchto chovatelů však nemají pro vlastnění slonů řádné povolení úřadů, které tak nemají možnost kontroly zacházení s těmito zvířaty. Kvůli stále četnějším odhaleným případům krutého zacházení se slony v soukromých chovech začala zdejší vláda proti krádežím slonů z volné přírody podnikat zákonné kroky.

Podle Amaratungy by měla vzniknout státní rezervace o rozloze kolem 200 hektarů, která by měla poskytnout útočiště dosavadním 47 ochočeným slonům, kteří byli nelegálním soukromým vlastníkům během posledních let zabaveni. Jejich majitelé jsou již stíháni za nezákonný odchyt a chov divoké zvěře z národních parků.

Podle oficiálních odhadů se na Srí Lance v nepovolených domácích chovech dosud nachází kolem 200 jedinců tohoto ohroženého živočišného druhu.