V Singapuru žena porodila dítě s protilátkami na COVID-19

Zdroj obrázku: Getty Images

Během těhotenství se Singapurka nakazila koronaviry. Stalo se to v březnu, kdy byla epidemie v rozpuku. Nyní žena porodila dítě, které má protilátky na COVID-19, jak uvedly místní noviny Strais Times. Tato informace by mohla poskytnout nová vodítka o přenosu z matky na dítě.

Sama těhotná již protilátky neměla

Pro 31letou Celine Ng-Chana byl porod druhým v pořadí. Syn jménem Aldrin se narodil bez nemoci COVID-19, ale v těle našli pediatři protilátky proti této infekci. Noviny to uvedly s odvoláním na názor pediatra.

Pediatr potvrdil, že sama žena již protilátky proti nemoci neměla a řekl, že protilátky dala dítěti žena během těhotenství. Žena byla v 10. týdnu těhotenství, když ji po cestě do Evropy ukázal test, že je pozitivní na koronavirus. Po dvou a půl týdnech byla propuštěna z nemocnice a cítila se již dobře.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Nemocnice tuto situaci nechce komentovat

Žena porodila v Národní univerzitní nemocnici. Ta se ale nechce k situaci vyjadřovat ani po žádosti agentury Reuters o komentář. Web Světové zdravotnické organizace uvedl, že není známo, zda žena, která prodělala COVID-19, může přenášet virus na svůj plod během těhotenství nebo dokonce během porodu. Nebyl dosud detekován žádný aktivní virus ve vzorcích tekutiny, která obklopuje dítě v děloze.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

V Číně doktoři hlásili detekci a postupnou ztrátu protilátek na COVID-19 u dětí, které se narodily ženám, trpícím tímto onemocněním. Lékaři z Columbia Univerzity v New-York Presbyterian Hospital ale v říjnu uvedli, že přenos koronaviru z matky na novorozence je vzácný.

Pokud je žena těhotná a má příznaky koronaviru, není třeba se bát. Stačí zavolat svému praktickému lékaři a seznámit ho se situací. U těhotných žen nebylo prokázáno vyšší riziko nákazy než u ostatní populace. Pokud budete mít jako těhotná horečku, můžete si pomoci acetaminofenem nebo paracetamolem.