Je lepší nechat se očkovat nebo onemocnět a vytvořit si přirozené protilátky? Profesor se zamýšlí nad pro a proti

Zdroj obrázku: Pixabay.com

„Imunita získaná po očkování je nesrovnatelně vyšší, než imunita získaná po prodělání samotného onemocnění,“ uvedl ředitel Vojenského lékařského ústavu ve Varšavě generál prof. Grzegorz Gielerak. Poukázal také na to, že koronavirus nemutuje tak, jako virus chřipky.

„V pondělí 21. prosince Evropská komise schválila prodej vakcíny proti COVID-19 od společností Pfizer a BioNTech do Evropské unie,“ informovala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen. Očkování v EU má začít 27. až 29. prosince, mimo jiné v Polsku 27. prosince, o tom informoval v pondělí šéf kancléřství předsedy vlády Polska Michał Dworczyk. Tedy podobně jako v České republice.

V úterý 22. prosince byl profesor Grzegorz Gielerak v programu polského rozhlasu dotázán, kolik Poláků by mělo být očkováno, aby bylo dosaženo odpovídajících výsledků a jak dlouho zůstanou očkovaní lidé imunní vůči koronavirové infekci. Šéf Vojenského lékařského ústavu připustil, že zatím není možné určit, jak dlouho imunita vydrží a že je nyní předmětem výzkumu. Upozornil však na výsledky třetí fáze výzkumu vakcín, které brzy budeme mít k dispozici. Ukazují, že rezistence po naočkování je neporovnatelně větší než rezistence po prodělání nemoci.

Očkování 22 milionů by mohlo stačit k  úspěchu

„Dlouho se ukazuje, že na tuto „verzi“ viru je náchylných asi 70 % lidí. Pokud mluvíme o skupině 29 milionů dospělých Poláků, tedy těch, kteří by byli očkováni touto vakcínou, musíme si uvědomit, že zárukou úspěchu, který všichni potřebujeme, by bylo očkování 22 milionů lidí,“ řekl expert.

Podle polského ministra Dworczyka jsou v Polsku schopni naočkovat 200 tisíc lidí denně. Ministr je také dotazován, jak často se bude muset tento proces opakovat, přihlédne-li se také k mutaci koronaviru.

„V případě tohoto viru, ve srovnání s chřipkou, máme dva důležité faktory, které zlepšují naši situaci. Pokud chceme očkovat, samozřejmě. Jak pevně věřím, chceme. Účinnost očkování je velmi vysoká. A to kolem 90-95 %. V případě chřipky je to 40 %,“ zdůraznil ministr.

Podle Gieleraka je také významné, že koronavirus není tak mutující jako virus chřipky. „Takže tady jsme za prvé schopni úspěšně zasáhnout samotnou vakcínou a za druhé jsme schopni po určitou dobu udržovat rozvinutou imunitu. A to nám zaručuje imunitu populace,“ hodnotil situaci generál Prof. Gielerak.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

V Polsku očkování začne 27. prosince

Ministr Michał Dworczyk informoval, že na přelomu prosince a ledna se má do Polska dostat 300 tisíc dávek vakcíny proti COVID-19 a dalších 300 tisíc v následujícím týdnu. Potvrdil, že první várka, cca 10 000 dávek, se dostane do Polska 26. prosince a budou rozděleny do 70 zdravotnických zařízení, kde bude očkování zahájeno 27. prosince.

Zdravotničtí pracovníci budou první očkovanou skupinou.

„Existuje 509 nemocnic připravených k imunizaci, ale vzhledem k tomu, že přichází tak malá dávka vakcín, rozhodli jsme se, že první den bude očkovat pouze 70 institucí. Toto očkování by mohlo být provedeno v asi tuctu zařízení, ale chtěli jsme co nejvíce nemocnic proškolit pro tento očkovací postup,“ řekl Dworczyk na TVN24.

Na otázku, kolik lidí bude očkováno v prvním měsíci, poznamenal, že pokud výrobce prohlášení dodrží, na přelomu prosince a ledna by mělo dorazit dalších 300 tisíc dávek a příští týden znovu 300 tisíc. „Organizační připravenost“, budou-li k dispozici vakcíny, by podle něj činila přibližně 3,5 milionu očkování měsíčně.