Thajec našel u svého domu podivný předmět. Ukázalo se, že jsou to vzácné velrybí zvratky za milióny

Zdroj fotografie: Flickr

Thajec Naris Suwannasang našel předmět, o kterém se domníval, že jde pouze o velký kus kamene. To ještě nevěděl, jaké štěstí ho potkalo. Na pláži, nedaleko od místa, kde bydlí, nalezl totiž něco, co je mnohem vzácnější než kdejaký kámen. Ukázalo se, že má velikou šanci stát se přes noc miliónářem.

Zlato nebo něco jiného?

Naris se jednoho krásného dne 26. listopadu procházel po pláži v Nakhon Si Thammarat, když si všimnul něčeho zvláštního. Na pláži se povalovaly velice neobvykle vyhlížející předměty. Co všechno můžete najít na pláži?

  • Odpadky
  • Drobné kamínky
  • Ztracené předměty

Ale rozhodně ne veliké kameny. Popřípadě velice výjimečně. Thajská pláž ovšem muži poskytla něco, co se jen tak nevidí. Naris nechtěl nechat nic náhodě a rozhodl se věci vzít domů. Zavolal své bratrance a ti mu pomohli kameny naložit a přepravit domů. Muži ovšem podle zápachu a vzhledu tušili, že se nejedná o kusy skály, alespoň ne tak obyčejné.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Velice vzácná ambra

Ve skutečnosti se jednalo o vzácnou voskovitou hmotu, kterou vylučují velryby. Teď si možná říkáte, co může být vzácného na velrybích zvratkách. Používají se především v luxusních parfémech jako fixační prostředky, jež pomáhají vůním déle vydržet. Ambra neboli velrybí zvratky se tvoří, když se velryba vyzvrací a její žluč plave podél oceánu, až se vymyje na břeh jako ztvrdlý kus kamene.

Není lehké je najít

Vzhledem k tomu, že tyto kusy není jednoduché jen tak nalézt, stojí jmění. Pokud se ukáže, že se jedná o ambru certifikovanou na stupeň A, čeká Narisa pohádkový život. Nalezený kus údajně váží statných 100 kg a Naris nabídl 960 000 THB (685 000 Kč) za jedno kilo. Jedná se o nejtěžší nalezený kus ambry v historii. Pokud vše proběhne tak, jak má, stane se 60letý muž milionář takřka přes noc. Vzhledem k tomu, že muž přinesl objevenou hmotu domů jen tak z rozmaru a zvědavosti, je to pro něj celkem příjemné zjištění. Velrybí ambra se projevila, jakmile přišla do kontaktu s plamenem a začala vydávat pižmový zápach.

Čeká se na potvrzení

V současné době Naris čeká na potvrzení odborníků ohledně stupně jeho jantarového nálezu, i když mezitím plánuje zaregistrovat svůj objev na policii pro případ, že by byl ukraden. Věříme, že spousta lidí v Thajsku bude nyní provádět více náhodných procházek po plážích. Nikdy nevíte, co na vás kde čeká.