Ruští vědci objevili nový sibiřský kmen koronaviru. Vyznačuje se zvláštní silou nové mutace

Pouhých deset dní stačilo na to, aby 100 000 lidí na celém světě zemřelo na COVID-19. To byl smutný záznam od začátku epidemie koronaviru. Říká se, že vždycky to může být ještě o něco horší. A přesto, že si všichni přejí, aby se situace ohledně koronaviru konečně obrátila k lepšímu, bohužel to vypadá, že se blíží nová a nebezpečná komplikace. Ruští vědci totiž objevili nový sibiřský kmen koronaviru, který se má vyznačovat zvláštní silou kvůli nové mutaci. Kam se blíží a v čem je více nebezpečný v porovnání s běžným koronavirem COVID-19?

Zmutovaný koronavirus na Sibiři

Nákazy koronavirem a dalšího sílení pandemie se bojí snad všechny státy na světě. O to horší jsou zprávy, podle kterých ruští vědci odhalili nový zmutovaný koronavirus. Po pečlivé analýze jednotlivých bílkovin je tento virus o něco odlišný. Předpokládá se, že by tyto drobné mutace mohly znamenat horší průběh onemocnění a ještě menší pozitivní reakci na prováděnou léčbu. A to by znamenalo další obrovskou komplikaci v rámci celosvětově problematické situaci.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Možná nefunkčnost vakcíny

Případným velkým problémem při rozšíření této mutované verzi koronaviru totiž mohou být nejenom komplikovanější příznaky, ale také neúčinnost aktuálně vyvíjených vakcín. Tím pádem by se jednalo o skutečně velkou potíž, který by mohla mít opět celosvětový dopad. Zbývá tak jen doufat, že jde o lokální záležitost, která se nestihne nijak dramaticky rozšířit. Otázkou také zůstává, zda se jinde na světě nevytvořili podobné mutace. Čím větší množství nakažených, tím více příležitostí pro množení a následný vznik mutací u viru.

Zdroj obrázku: Getty Images

Bude se mutovaný koronavirus šířit?

Bohužel šance, že se koronavirus povede spolehlivě odstranit, jsou velmi malé. Reálnější tak zůstává obava, že dojde k šíření tohoto mutovaného kmene. Již se dostal poměrně blízko polských hranic, tak jen zbývá doufat, že tohle bude konečná zastávka. I do budoucna však představují případné mutace koronaviru velké riziko.