Nezávislý odborník objasnil, jaké jsou vedlejší účinky zatím vyvinutých vakcín proti koronaviru

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Celý svět s napětím očekává schválení funkční vakcíny, která nebude mít téměř žádné vedlejší účinky. Problém však spočívá v obrovském tlaku, kdy se všechny firmy snaží postupovat co možná nejrychleji. Vývoj kvalitní vakcíny však příliš nejde urychlit. Aktuálně připravené vakcíny, které jsou v poslední fázi testování, tak mají několik vedlejších účinků. O co přesně jde a zabraňují některé z nich případnému uvedení vakcín do oběhu? To se dozvíte právě v tomto článku.

Klinická fáze testování třech různých vakcín

Aktuálně jsou ve fázi klinického testování hned tři různé vakcíny. Obecně jsou však všechny z nich označovány jako bezpečné a bez závažnějších vedlejších účinků. Tak úplně to však není pravda a u každé z nich se můžeme setkat se seznamem možných problémů. Aktuální data bohužel ještě stále nejsou úplná a zbývá provést několik dalších důležitých testování. Dá se však říci, že první výsledky jsou v zásadě slibné a nepřináší žádnou výraznou červenou vlajku, kvůli které by musela být verze vakcíny smetena za stolu.

Jednotlivé druhy připravených vakcín

Vakcína od BioNTech vykazuje velmi dobré výsledky. Dobrovolníci, kteří se účastnili testování, si však stěžovali na několik případných vedlejších účinků. U zhruba 3,8 procent lidí vyvolávala vakcína pocit vyčerpání. Kolem 2 procent zaznamenalo silnější bolesti hlavy. Podle dostupných dat však tyto problémy mizí poměrně brzy po očkování.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Druhou vakcínu vyvinula společnost Moderna a v porovnání s předchozí verzí nabízí v rámci klinického testování o trochu horší výsledky. Až 9,7 procent lidí hlásilo pocit vyčerpanosti. Kolem 8,9 procent lidí mělo problémy s bolestmi svalů. 4,5 procenta lidí trápily nepříjemné bolesti. Nežádoucí účinky byly sice krátkodobé, ale vyskytovalo se například zarudnutí v místě aplikace vakcíny, bolesti kloubů a podobné. Do této studie se zapojilo 30 tisíc lidí.