Nezávislý znalce odhalil, jaké jsou vedlejší účinky vakcín Pfizer, BioNTech, Moderna a AstraZeneca

Zdroj obrázku: Pixabay.com

V poslední době svitla naděje, že se podaří zastavit pandemii koronaviru, a to pomocí vakcíny, na které usilovně pracuje hned několik firem a států současně. Na světě už je několik vakcín, které za sebou mají předepsané počty testů, a tak se můžeme podívat na jejich účinnost a současně i vedlejší účinky. Protože pokud by byly výrazné, nasazení vakcíny nebude povolené. Vezměme to popořadě.

Vakcína Pfizer/BioNTech

Tato vakcína byla vyvinuta jako jedna z prvních, a podle posledních zpráv už je možné s ní očkovat. Aby byla účinná, je třeba v rozmezí 21 dnů dostat 2 očkovací dávky. Dle vyjádření zástupců firmy Pfizer má účinnost kolem 95%, což je opravdu dobrý výsledek. Na druhou stranu jsou tady nežádoucí účinky.

Těch je několik, ale jsou mírné, a tak je vakcína povolená. Mezi nežádoucími účinky se objevily tyto. Přibližně 3,8% testovaných si stěžovalo na neobvyklou únavu, a 2% na bolest hlavy. Ty jim však nebránily v normálním fungování a navíc v krátké době vymizely. Na testování se podílelo 43.000 osob, z různých zemí světa.

Vakcína Moderna

Ani u této vakcíny nedocházelo k závažným projevům vedlejších účinků, ale výsledky jsou o něco horší, než u vakcíny Pfizeru. I zde je třeba každého naočkovat dvakrát. Rozmezí je podobné jako u vakcíny Pfizeru. Na nežádoucí účinky v podobě neobvyklé únavy si stěžovalo 9,7% očkovaných, dále 8,9% na bolesti svalů, 5,2% na bolesti kloubů, 4,5% na bolesti hlavy, 4,1% na bolest v místě očkování a 2% na zarudnutí v místě vpichu.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Stejně jako u předešlé vakcíny všechny nežádoucí účinky krátce poté odezněly, a další se neobjevily. Testování se v tomto případě podrobilo 30.000 účastníků z USA.

Vakcína AstraZeneca

Výsledky této vakcíny jsou také velmi dobré, co se týká vedlejších účinků. Při testování jež souběžně probíhalo ve Velké Británii a Brazílii se zúčastnilo 11.636 osob. V průběhu testování se neobjevily u žádné z testovaných osob vedlejší účinky. Pouze u 2 účastníků se projevila osteomyelitida.

Zdroj fotografie: Getty Images

Průběh testování byl přerušen, ale nebylo prokázáno, že vznikla souvislost mezi touto nemocí a testem.  V průběhu však došlo k chybě, když byla první dávka podána v polovičním množství.