Při chybném dávkování vakcíny na koronavirus došlo k překvapivému objevu

Zdroj obrázku: AFP

Je možné, že celý test této vakcíny se bude opakovat. A to z důvodu, který vedl k překvapivému závěru. V průběhu testu dostalo 2741 z 11636 účastníků testu pouze 1,5 dávky, na místo celých 2 dávek. K úžasu všech ale stoupla u těchto účastníků účinnost vakcíny na 90%, oproti 62% u těch, kteří dostali 2 celé dávky. K této chybě v dávkování došlo už při podání 1.dávky. jak se ukazuje, tato chyba byla víceméně šťastná. Proto společnost uvažuje o tom, že celý test proběhne znovu, a bude aplikována pouze polovina dávky.

Co to bude znamenat

Jak se ukazuje, ne vždy je chyba ke škodě. Někdy to může být k užitku. Nejenže to ušetří hodně peněz, ale pokud bude účinnost vakcíny takhle vysoká, je to velký úspěch. Obvykle je mnohem nižší. Předpokládá se, že bude proveden nový test, aby se potvrdilo, nebo vyvrátilo, že výsledky nebyly náhodné. To sice bude nějakou dobu trvat, ale dle vyjádření vedení společnosti to nebrání tomu, aby byla vakcína povolena k užívání.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jak dlouho bude nový test trvat

Průběh testu není záležitost několika dnů, ale trvá delší čas. Takže pokud bude probíhat celý test znovu, výsledky budeme vědět až za pár měsíců. Mezitím bude zajímavé porovnávat, jaké účinnosti v reálu dosahuje celá dávka, oproti poloviční. Současně bude možné porovnat i vedlejší účinky obou dávek. Nakonec se třeba ukáže, že poloviční dávka je nakonec výhodnější. Znamená to úsporu nejen v nákladech ale zřejmě i v zátěži pro lidský organismus.  

Vyjádření Britského premiéra

Britský premiér Boris Johnson a hlavní vědecký poradce vlády Spojeného království Patrik Vallance na společné tiskové konferenci potvrdili, že vakcína je v tuto chvíli povolena k užívání, a nic nebrání ji použít. Navíc jak sdělili, její cena je nižší než u jiných vakcín, a náklady spojené s očkováním budou výrazně nižší. Navíc i její uchovávání má méně náročné požadavky, oproti konkurenčním vakcínám.

Zdroj obrázku: Pixabay.comZdroj obrázku: Pixabay.comZdroj obrázku: Pixabay.com

Jediné co je  její nevýhoda, je nižší účinnost. To však pouze v tomto schválení při použití 2 celých dávek. Pokud očkování poloviční dávkou ukáže i vyšší účinnost, bude vakcína od AstryZenecy jednoznačně nejlepší a nejlevnější. Tak se nechme překvapit, jak nový test dopadne.