Francie a Nizozemsko se připravují na distribuci vakcín proti koronaviru

Zdroj fotografie: Pixabay

Ve všech zemích je snaha o naplánování očkovacího programu proti Covid-19 na co nejbližší termíny. Jelikož je ale distribuce vakcín a jejich následné očkování velmi rozsáhlé, není jednoduché zahájit vakcinaci ihned. Kdy zahájí očkování Francie a Nizozemsko?

Francie zahájí očkování na jaře

Během tiskové konference, která proběhla v minulém týdnu, oznámil francouzský prezident Emmanuel Macron první informace o plošné vakcinaci proti koronaviru. První fáze očkování proběhne již na přelomu roku, avšak tato fáze je určena výhradně pro skupiny nejrizikovějších občanů.

Pro širší populaci bude určena další fáze očkování, která by měla začít v dubnu roku 2021. Očkování vakcíny proti nemoci Covid-19 nebude povinné, avšak je doporučené pro ochranu obyvatelstva. Očkování obyvatelstva Francie je rozděleno do několika cílových skupin:

  • klienti a zaměstnanci v domovech s pečovatelskou službou
  • zdravotnický personál
  • obyvatelé starší 75 let
  • obyvatelé starší 50 let
  • zvláště rizikové skupiny obyvatel
  • zbytek populace
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Nizozemsko je připravené začít očkovat na začátku roku 2021

Obyvatelé v Holandsku se dočkají plošné vakcinace o něco dříve a to už v lednu příštího roku. Nizozemský ministr zdravotnictví Hugo de Jonge uvedl, že pokud distribuce proběhne podle představ, očkování může začít už 4. ledna 2021.

Již dříve evropská lékařská agentura Ema sídlící v Amsterdamu uvedla, že ke schválení vakcín od německé společnosti BioNTech a americké společnosti Pfizer má dojít nejpozději do 29. prosince. Vakcína od americké společnosti Moderna má být schválena hned v dalším kroku, do 12. ledna 2021.

Všechny tři uvedené společnosti požádaly o schválení vakcín pro evropské země. Pokud evropská lékařská agentura Ema jejich žádosti vyhoví, bude možné tyto vakcíny použít v Evropské unii. Evropská komise se bude řídit doporučením agentury Ema.