Německý ministr zdravotnictví očekává zahájení očkování již v prosinci

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn doufá, že první očkování proti COVID-19 začne již do konce tohoto roku. Jestli to je příliš optimistická předpověď, to se dozvíme již brzy, protože konec roku se neúprosně blíží. Avšak nejsou to pouze domněnky. Vypadá to, že ještě letos bude skutečně vydáno povolení k trhu s vakcínami. A pak se bude moci začít očkovat.

Očkovací centra už se připravují

Do poloviny prosince mají být všechna očkovací centra připravena k provozu, v případě, že by se skutečně mohlo začít očkovat. Tato očkovací centra budou ve všech federálních státech Německa. Vše tedy nasvědčuje tomu, že Německo skutečně uspěje a stane se první proočkovanou zemí na světě. Naděje na očkování v letošním roce vzbuzuje také prorektor a ministr financí Olaf Scholz:

  • „Připravili jsme se tak, abychom mohli začít již v prosinci.“
  • „Očkování začne dříve, než jsme si před časem mysleli.“
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Očkování u praktických lékařů?

Dostanou se ale vakcíny také k praktickým lékařům? Nebo bude potřeba navštívit očkovací centra? Ministr zdravotnictví Spahn věří, že očkování celé veřejnosti bude provedeno dříve, než skončí rok 2021. Vzhledem k tomu, že vakcína nevyžaduje žádné speciální podmínky pro skladování (jako je například nízká teplota), mohlo by se očkování přesunout také do ordinace praktických lékařů. A právě díky tomu by měla být populace proočkována rychleji.

Bude vakcíny dostatek?

Německo se může pochlubit 300 miliony dávek vakcíny. „Pokud bychom počítali dokonce dvě dávky pro každé očkování, měli bychom mít dostatek dávek vakcíny pro všechny obyvatele Německa,“ řekl Spahn. Němci chtějí zajistit dávky vakcín také od německé společnosti IDT Biologika z Dessau.

Míra infekce je vysoká

Každý den v Německu přibude nad deset tisíc nových případů nakažení SARS-COV-2. V pátek 20. listopadu bylo naměřeno maximální číslo: 23 648 případů nové infekce. Podaří se díky vakcíně tyto počty zastavit?