Nemocnice v České republice jsou připravené přijmout pacienty s Covid-19 z jiných zemí

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Informaci oznámil ministr zdravotnictví Jan Blatný na tiskové konferenci 27. listopadu. Tuto informaci dle jeho vyjádření obdrželo i ministerstvo zahraničí. Ve zprávě také zaznělo, že ČR je schopná přijímat i pacienty ve vážném stavu, kteří vyžadují napojení na plicní ventilaci. Tyto pacienty jsou schopné přijímat nemocnice v Praze a Brně. Tato zpráva je pro nás velmi příznivá, neboť ještě před několika týdny jsme budovali polní nemocnice a naopak nám pomoc s hospitalizací nabízeli sousední země.

Jaký je stav polních nemocnic

Pravda je taková, že ještě v listopadu bylo hospitalizovaných tolik, že hrozilo zahlcení nemocnic. Z tohoto důvodu byly postavené 2 polní nemocnice, s kapacitou vyšší než 800 lůžek. Do dnešního dne však nebylo obsazené ani jedno lůžko. Jestli je to dobrá, nebo špatná zpráva, toť otázka. Když vezmeme v úvahu vynaložené finanční prostředky na stavbu a vybavení, nebylo to zrovna málo. Tím, že je nakonec nemusíme použít, se zdá jejich vybudování zbytečné. Zatím však nepředbíhejme, pandemie zřejmě ještě neřekla poslední slovo.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Poslední opatření zabrala

Jak se ukázalo, zavedená opatření pomohla snížit počty nově nakažených a také počty hospitalizovaných. Tím se uvolnila kapacita nemocnic, takže nyní můžeme pomoci okolním zemím v případě, že jejich nemocnice nebudou schopné všechny nakažené hospitalizovat. Možná bychom mohli vyzkoušet i ty nově postavené polní nemocnice. Alespoň bychom tím vyzkoušeli jejich funkčnost. Primárně nejsou tyto nemocnice určené pro osoby s vážným průběhem, ale spíše k doléčení, a rekonvalescenci.

Jaký bude další vývoj pandemie

Všichni si přejeme, aby se počty nově nakažených i vyléčených postupně snižovali. Trend posledních dní byl víceméně příznivý. Uvolněním přijatých opatření se však situace může obrátit. I tak jak řekl ministr Jan Blatný má Česká republika stále dost rezerv pro přijetí pacientů z okolních zemí, a to i ve vážném stavu, kteří vyžadují připojení na plicní ventilaci. Je dobře, že se počty vyléčených postupně zvyšují, a tím se v nemocnicích uvolňují lůžka. Zdravotníci, kteří bojují v první linii, si tak mohou postupně začít oddechovat. Jejich nasazení a zátěž za posledních několik měsíců je totiž enormní.