V prvních týdnech koronaviru v Číně bylo vše podceněno

Zdroj fotografie: Freepik

Když se koronavirus začal šířit v Číně, regionální zdravotní úřady tuto hrozbu bagatelizovaly, uvedla CNN. Stanice se spoléhá na dokumenty uniklé z Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v provincii Chu-pej, jehož hlavním městem je Wuhan. Na veřejnost unikla zpráva, kterou se s největší pravděpodobností neměl nikdo nikdy dozvědět.

Čína podává upravené informace

Ve zprávě označené jako „interní dokument, zachovávejte mlčenlivost“ místní hygienický úřad v provincii Chu-pej, kde byl poprvé zjištěn koronavirus, oznámil 10. února, že bylo potvrzeno celkem 5 918 nových případů. To je více než dvojnásobek oficiálně zveřejněného čísla. Americká zpravodajská televize zdůrazňuje četné nesrovnalosti v tom, co se skutečně stalo a co bylo odhaleno veřejnosti. Dokumenty se přitom týkají období od října 2019 do dubna 2020. Podle dokumentů je jasné, že:

  • došlo k selhání v rané fázi epidemie,
  • odhalil se nepružný systém zdravotní péče omezený byrokracií,
  • místní lékaři a úřady byli silně nepřipraveni na blížící se krizi.
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Zdroj je neznámý

V komplexním pokrytí materiálu, který CNN poskytl neidentifikovaný zdroj, americká televize uvedla, že místní zdravotníci se spoléhali na chybné mechanismy testování a hlášení. V prvních měsících epidemie trvalo od nástupu příznaků koronaviru u pacientů do potvrzení diagnózy v průměru 23,3 dne. Podle odborníků to významně narušilo monitorování i kontrolu této nemoci.

„Udělali chyby – a nejen chyby, které se stávají při řešení nového viru, ale také byrokratické a politicky motivované chyby,“ cituje u CNN Yanzhong Huang, odborník na zdraví v newyorském think-tanku Rady pro zahraniční vztahy.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Největší spor se týká zveřejňování počtu obětí

Podle CNN je největší nesrovnalosti ve zveřejňování počtu obětí. Zatímco 7. března bylo oznámeno, že počet úmrtí v Hubei od vypuknutí epidemie začal na 2 986, interní zpráva uvádí 3 456, z toho 2 675 potvrzených úmrtí, 647 klinicky diagnostikovaných a 126 úmrtí podezřelých z důvodu viru.

Zpráva popisuje regionální CDC v Hubei jako nedostatečně financované, bez adekvátního výzkumného vybavení a se zaměstnanci nemotivovanými k plnění úkolů. Jak však dodává, zaměstnanci byli omezeni úředními postupy a jejich znalosti nebyly plně využity. Z toho vyplývá, že pochybení na začátku pandemie bylo způsobeno systémem, nikoli lidskou chybou.