Vědci objevili, co určuje, zda bude mít koronavirus u člověka těžký průběh

Zdroj fotografie: Getty Images

Nakažení onemocněním covid-19 bývá často asymptomatické či doprovázené jen mírnými obtížemi. Přesto mnoho pacientů s touto nemocí umírá. Ačkoliv bývá úmrtnost v souvislosti s koronavirem spojována s dalšími rizikovými faktory, vědci objevili v krvi lidí s těžkým průběhem významný ukazatel, podle kterého mohou už v rané fázi určit, že covid-19 se u nich projeví vážnějšími příznaky.

Vzorky krve obsahovaly megakaryocyty

Ve vzorcích krve pacientů, kteří na následky onemocnění covid-19 zemřeli, našel mezinárodní tým vědců velké množství megakaryocytů. Jedná se o buňky, které se obvykle nachází v kostní dřeni a do krve se dostávají následkem infekce. K takovéto penetraci buněk někdy dochází u pacientů s otravou krve.

Vědci se domnívají, že tyto buňky v krvi mohou mít za následek krevní sraženiny. Sraženiny v plicích jsou přitom nejčastějším důvodem úmrtí pacientů s nemocí covid-19. Kromě toho bylo v krvi pacientů objeveno také více nezralých červených krvinek, které jsou normálně zodpovědné za transport kyslíku. To vysvětluje nízkou saturaci kyslíkem v krvi, která často vede k plicnímu onemocnění.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Podchycení nemoci v rané fázi

Pacienti byli testováni v různých stádiích nemoci a vzorky jejich krve se srovnávali se zdravými jedinci. Díky zjištěným datům byl tým vědců schopný pozorovat změnu fungování buněk v průběhu nemoci.

14 pacientů bylo testováno na klinikách následujících měst:

  • Kiel
  • Bonn
  • Kolín nad Rýnem
  • Nijmegen
Zdroj fotografie: Getty Images

Podle vědců by tato studie mohla být přínosná nejen pro pacienty s koronavirem. Mohla by totiž vytvořit základ diagnostických postupů, ve kterých se používají vzorky krve pacienta k detekci závažných onemocnění již v rané fázi, a tím předcházet vážnějšímu průběhu. Výsledky studie vědci publikovali v renomovaném časopise Immunity.