Nezávislý expert vysvětlil, proč vakcína proti koronaviru není vhodná pro každého

Zdroj fotografie: Pixabay

I když se může zdát, že vakcína proti virové nákaze Covid-19 může postupně pandemii zadusit, existuje tady skupina lidí, kteří se nejspíš nebudou moci nechat očkovat. První provedené studie sice nepotvrdily závažné vedlejší účinky, ale jak bude postupovat očkování, ty se mohou objevit. Výzkum vakcíny bude však pokračovat dále, a II. Či další generace vakcín mohou být více bezpečné. V současné době víme, že lidé, kteří trpí alergií, by po aplikaci vakcíny mohli utrpět zdravotní trauma. Pokud máte v anamnéze nějakou alergii, vakcína od společnosti Pfizer a BioNtech je pro vás nebezpečná.

Vedlejší účinky byly vidět, ale nebyly život ohrožující

Toto doporučení vydali poté, co 2 zdravotníci po provedeném očkování prodělali závažnou alergickou reakci a museli být ošetřeni. Jejich stav se rychle zlepšil, ale i přesto regulační úřad vydal doporučení ohledně aplikace vakcíny. Uvedla to ve svém prohlášení BBC. Dle vyjádření lékařů se jednalo o anafylaktoidní reakci, což je mírnější verze anafylaktické reakce, kde jde o život. Kde se vyskytuje vyrážka, poklesu tlaku a problémy s dýcháním. Oba pracovníci byli mimo ohrožení života. Doporučení neužívat vakcínu se vztahuje na osoby, které v minulosti měli nějakou reakci na léky, potraviny nebo vakcíny.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Preventivní opatření je nezbytné

Jak to u takových případů bývá, je vydání takového doporučení na místě, protože pokud by k takové reakci došlo v průběhu plošného očkování, mohlo by dojít k daleko závažnějším komplikacím. Proto MHRA toto doporučení vydala. Profesor Stephen Powis, ředitel lékařské správy NHS v Anglii, k této zprávě uvedl, že oba pacienti se zotavují a brzy se vrátí do normálního života. Dále DR. Julie Raineová, vedoucí regulačního úřadu pro lékařské přípravky, konstatovala, že je na místě takový krok udělat teď, kdy se má rozběhnout plošné očkování.

Proč se podobná reakce neobjevila ve fázi klinických testů

I když každá vakcína prodělala nejméně 3 kola klinických testů, neobjevila se žádná podobná reakce. To by bylo celkem překvapivé zjištění, ale posléze vyšlo najevo, že se tohoto testování nezúčastnili osoby, které by trpěli nějakou alergií. Na tom není nic divného. V praxi se do testování zařazují osoby zdravé, nebo jen s mírnými zdravotními obtížemi, aby bylo možné správně vyhodnotit průběh testování a vliv posuzované látky na zdravotní stav. Vakcinace proto dále pokračuje, a uvidíme, jak moc vážné budou vedlejší účinky podávané vakcíny. Nejspíš však pozitiva převýší tyto negativní důsledky.