Společnost Moderna podává žádost o registraci vakcíny proti koronaviru

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Moderna je americký biotechnologický koncern, který oznámil, že v pondělí 30. listopadu předloží americkému a evropskému regulačnímu orgánu žádost o registraci vakcíny proti novému typu koronaviru. Současně s tím společnost Moderna oznámila konečné výsledky třetí fáze klinických studií. Jak bylo zdůrazněno ve zprávě, výzkum byl monitorován nezávislou institucí, a to radou pro bezpečnost údajů.

Další vakcíny na obzoru

Moderna v pondělí oznámila, že předloží žádost americkému FDA a evropskému FMA o nouzové a podmíněné povolené k uvedení vakcíny na trh. FDA sdělil společnosti, že poradní orgán, který celý návrh přezkoumá, se sejde dne 17. prosince. Co od této vakcíny můžeme čekat? Jaké měla výsledky?

Skvělé výsledky a minimum vedlejších účinků

Podle konečných výsledků výzkumu je účinnost této vakcíny 94,1 procenta. Během testů bylo zjištěno 196 případů infekcí, 195 z nich ve skupině s placebem a 11 ve skupině s vakcínou. Vyskytlo se 30 závažných případů Covid-19 a všechny z nich ve skupině s placebem. Výhodou, na kterou společnost odkazuje, jsou nejen skvělý výsledky, ale také málo vedlejších účinků. Ty, které se vyskytují pouze u menšiny pacientů, patří:

  • vyčerpání,
  • bolesti svalů, kloubů a hlavy,
  • bolesti a zarudnutí v místě očkování.
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Dostupnost zatím není známá

Pokud bude vakcíny schválena FDA a FMA, bude se muset společnost rychle rozhodnout, kolik vakcín a do jakých zemí bude dodávat. V Česká republika by měla s očkováním začít již v lednu 2021, ale pochopitelně vakcínou od jiné společnosti, protože tato zatím není ani úředně schválená. Pokud ke schválení dojde, budou možné dodávky vakcíny větší a rychlejší, a to v USA i Evropě.

Česká vláda zatím nezveřejnila téměř žádné informace o vakcíně, kterou se bude očkovat u nás. Veřejně známé zatím nejsou vedlejší účinky, ani doba působení vakcíny. Pro naše občany bude očkování zcela dobrovolné a hrazené zdravotní pojišťovnou. Víte již nyní, jestli se necháte očkovat proti novému typu koronaviru?