Nově rozšířená mutace koronaviru a účinnost aktuální vakcíny. Profesor lékařské univerzity vysvětluje scénáře

Zdroj obrázku: Pixabay.com

O vakcíně i samotném očkování proti koronaviru mluví snad celý svět. Všechny státy se připravují nebo již dokonce startují distribuci a aplikaci vakcíny proti Covid-19. Důležité je, zda opravdu funguje tato vakcína také proti novému typu koronaviru.

Nový typ koronaviru se objevil poprvé ve Velké Británii

Poprvé byl nový typ koronaviru zvaný B.1.1.7. zaznamenaný ve Velké Británii někdy v polovině listopadu. Od té doby je tato nová varianta Covid-19 zkoumána a bylo zjištěno, že je mnohem infekčnější, než jeho předchůdce. Na místě tedy vznikla i otázka, zda vynalezené vakcíny pro boj proti koronaviru budou účinné i na tento nový typ viru.

V polovině prosince došlo k prudkému nárůstu infekce v Kentu na jihovýchodě Anglie, kde bylo také zjištěno, že více než polovina nově infikovaných měla právě nový typ koronaviru. I díky tomuto velkému nárůstu počtu obyvatel s novým druhem koronaviru byl ihned zadán příkaz k tvorbě nové studie. Ta se má zaměřit přímo na účinnost vakcíny proti nově vznikajícím mutacím Covid-19.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Nemusíme se však obávat. Samotná skutečnost, že se v genetickém materiálu jednotlivých variant koronaviru shromažďují mutace viru, není synonymem pro skutečnost, že již vyrobené vakcíny proti takovým mutacím nepomohou. Na účinnost vakcinace má velký vliv:

  • stále stejná míra produkce protilátek
  • reakce na výskyt proteinu
  • protilátka neutralizující změny a růst proteinu v genu

Očkování zpomalí mutaci koronaviru

Vědci výrazně doporučují vakcinaci všem obyvatelům už z globálního hlediska. Každý naočkovaný totiž snižuje riziko nově vznikajících typů a druhů Covid-19. Díky vakcíně se tedy snižuje riziko nově vznikajících mutací a vzniká imunita vůči viru. Pokud se procento očkovaných obyvatel zvýší, účinně tak zabráníme plošnému šíření koronaviru.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Vakcína se musí aplikovat co nejdříve

Jelikož se nový typ koronaviru rychle šíří a má pro to ty nejvhodnější podmínky, je třeba vakcinaci urychlit a zabránit tak plošnému šíření viru co nejvíce. Navíc čím déle vakcinace bude trvat, tím více možností k další mutaci viru vzniká.