Ve více zemích Evropské unie se objevil nový typ kmene koronaviru. Je silnější a nakažlivější

Zdroj fotografie: Getty Images

Již 14. prosince se ve Spojeném království objevil nový typ koronaviru SARS-CoV-2. Podle orgánů Spojeného království se šíří o 70% rychleji, ale nezdá se, že by způsoboval závažnější průběh onemocnění nebo nepříznivě reagoval na již vyvinuté vakcíny. Infekce novým typem již byla diagnostikována v Dánsku, Nizozemsku, Austrálii i Itálii. Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock řekl, že nová varianta viru prošla další mutací a stala se nakažlivější.

Nový typ již hlásí i Irsko

Informace o možném výskytu nového koronavirového kmene v Irsku byly poskytnuty na základě analýzy vzorků odebraných minulý víkend. Míra infekce, známá také jako reprodukční číslo R, se v Irsku nedávno zvýšila na 1,8, což je nejvyšší úroveň od března. Na základě výzkumů, které potvrdily přítomnost nového typu koronaviru, byla irskou vládou zavedena přísnější epidemická omezení.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Izrael hlásí čtyři případy nového typu koronaviru

Izraelské ministerstvo zdravotnictví potvrdilo první čtyři případy nového typu koronaviru. Tři z nich jsou lidé, kteří se nedávno vrátili ze Spojeného království, ti jsou v současné době ve speciálních karanténních hotelech. Zaměstnanci ministerstva se snaží najít zdroj, ze kterého se nakazil čtvrtý infikovaný. Tato zpráva byla předána vládě na videokonferenci věnované zavedení třetího lockdownu v Izraeli. Premiér Benjamin Netanjahu poznamenal, že tři nakažení, kteří se vrátili z Británie, jsou důkazem o správném kroku v omezeních uvalených na vracející se cestovatele.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Virus COVID-19 přirozeně mutuje o rychlosti 1-2 mutace za měsíc. Prozatím žádná z mutací nezpůsobila horší průběh onemocnění, avšak typ, který byl zjištěn ve Velké Británii, kumuluje neobvyklé množství mutací. Další typ koronaviru se objevil také v Jihoafrické republice, kde se během dvou měsíců stal dominantnějším. Tento typ znepokojuje lékaře díky tomu, že způsobuje kritický průběh onemocnění u mladých a zdravých jedinců.