Kromě pandemie koronaviru nás trápí také epidemie osamělosti

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Lidé potřebují mít ostatní lidi kolem sebe. Snižuje se tím pocit osamělosti, který se časem může velmi prohloubit, a lidé se uzavřou do sebe. Podle tradice přežití mohou lidé vydržet tři minuty bez vzduchu, tři dny bez vody, tři týdny bez jídla a tři měsíce bez společnosti. Lidé prostě lidi potřebují, a pandemie nám zakázala téměř veškerý kontakt s ostatními.

Odborníci se obávají, že naroste počet lidí, kteří se cítí osamělí

Osamělost se týká hlavně mladých lidí a starších dospělých. Studium osamělosti může odhalit řadu způsobů, jak proti ní bojovat. Existují způsoby i v době pandemie, jak můžeme tento pocit spojení zvýšit nebo snížit pocity osamělosti. Některé způsoby dokážeme i bezpečně na dálku, jak uvedla profesorka psychologie a neurovědy Julianne Holt-Lunstadové. Sociální podpora je užitečná především v dobách stresu.

Zdroj fotografie: PxHere.com

Osamělost je komplikovaná emoce. Klidně se můžete cítit osamělí v místnosti plné lidí nebo můžete být spokojeni, pokud jste sami delší dobu. Lidé se liší v tom, kolik potřebují lidské společnosti. Záleží hodně na tom, kolik sociálních vazeb lidé chtějí a kolik jí dostávají.

Lidé toužili po sociálním kontaktu již po několika hodinách osamění

Vědci začali v mozku hledat signály, které staví potřebu kontaktu na stejnou úroveň jako je potřeba jíst. Vědci zbavili účastníky veškerého kontaktu s jinými lidmi a poté studovali jejich mozky. Mohli si číst kreslit, ale neměli přístup k telefonům ani počítačům. Po deseti hodinách se cítili osamělí.

Sociální interakce není jen něco, co je zábavné nebo uklidňující. Je to něco, co potřebujeme, abychom mohli fungovat. Bez sociálního spojení se lidé často dostávají do depresí, což je další důvod pro pocity osamělosti.

Osamělost souvisí s

  • vyšší mírou srdečních onemocnění
  • alzheimerovy choroby
  • sebevražd
  • vyšší rizikem úmrtí
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Osamělost může velmi narušit váš život a schopnost fungovat v normálních situacích. Nejlepším způsobem, jak se osamělosti zbavit, je hledat podporu u přátel a příbuzných. Ke snížení stresu vede i jen pouhá myšlenka, že jsou tu přátelé pro ně a pomohou jim v jakékoliv situaci.

Pouhé přemýšlení o dobrém příteli místo náhodného seznámení pomohlo dokončit obtížný a stresující úkol, například přednes projevu.

V době pandemie sociální kontakt znamená i jen pouhé zamávání nebo poslání SMS

Jestliže jste pravidelně v kontaktu se svými přáteli, budete mít pocit, že jsou kdykoliv k dispozici pomoci vám. Můžete tím posílit sociální vazby a to vede k menší osamělosti. Některé výzkumy ukazují, že jsou lidé více stresovaní a odpojení, když mezi jejich přáteli jsou lidé, kteří je někdy zradili nebo pro ně nebyli k dispozici v těžkých dobách.

Zdroj fotografie: PxHere.com

Přitom ale nestačí jen zvýšit sociální kontakt. Důležité je posílit vztahy s těmi, kteří jsou pro vás důležití a pozitivní. Můžete také vy sami pomoci ostatním, například rozvozem potravin nebo dalšími laskavostmi. Není důležité, jestli lidi, kterým pomáháte, doopravdy znáte. Někteří lidé, kteří se zúčastnili výzkumu, byli šťastnější, že darují peníze cizím lidé, než kdyby je sami utratili.

Vyzkoušejte nové koníčky jako je vaření, psaní do deníku nebo malování

Pandemie nám nedovoluje chodit do sportovních center ani na přednášky nebo kurzy. Na internetu ale najdete spoustu návodů. Podle nich se můžete naučit vařit, pracovat na zahradě nebo si najdete koníčka ve formě poslechu dobré hudby nebo se naučte kreslit. Všechny tyto činnosti snižují pocit osamělosti.

Osamělost může udeřit na každého a v každém věku. Nejvíce ale trpí mladí lidé, kteří jsou zvyklí chodit do společnosti, do baru, do kin nebo divadel. Vědci ale stále nevědí, jak virtuální komunikace ovlivňuje osamělost. Přitom během pandemie se lidé „scházeli“ hlavně na sociálních sítí a pomocí videohovorů. Intenzivní používání sociálních médii bylo spojeno s vyšší mírou osamělosti.