Černý trh s padělky negativních testů na koronavirus vzkvétá

Zdroj fotografie: Getty Images

Vlivem pandemie koronaviru se rozhodla většina zemí regulovat cestovní ruch prostřednictvím testů na koronavirus. Ať už lidé přijíždějí do země, nebo chtějí naopak odcestovat, musí se prokázat negativním testem. Bylo tedy jen otázkou času, kdy se začnou objevovat padělané testy nabízené cestujícím.

Takovéto padělání či překupování negativních testů se začalo hojně rozmáhat po celém světě. Francouzská policie například odhalila gang padělatelů, která přímo na letišti Paris de Gaulle nabízela negativní testy cestujícím za částku 150–300 eur. Šest mužů a jedna žena byli obvinění z padělání a podvodu. Všechny falešné certifikáty pocházely z jedné laboratoře v Paříži.

Falešné testy i v Brazílii a Anglii

Také policie v Brazílii zatkla čtyři cestující, kteří se na letišti prokazovali falešnými negativními výsledky testů. Ti se rozhodli cestovat na oblíbený ostrov Fernando de Noronha. Turisté se zde ale musí prokazovat negativním výsledkem testu na covid-19 z předchozího dne. Čtveřice cestujících se ale snažila použít tři dny staré výsledky a novým testům se odmítla podrobit. Místo toho na svých dokumentech pouze změnili datum.

Podvody se nevyhnuly ani Velké Británii. Sami Britové přitom uznávají, že padělat testy je velmi jednoduché. Při počtu nakažených zná každý alespoň jednoho člověka, který byl na covid-19 testován s negativním výsledkem. Stačí si od něj dokument převzít a pozměnit:

  • Jméno
  • Datum narození
  • Datum vyšetření
Zdroj obrázku: Getty Images

Téměř 200 cestujících v Rusku použilo falešné testy

Kupčení s negativními výsledky testů se daří i v Rusku. Místní letecká společnost Pegas Fly zrušila let z Moskvy do Číny poté, co zjistila, že téměř 200 cestujících použilo shodné negativní výsledky sérologického testu, kterým se cestující do Číny musí prokázat. Podvod odhalilo čínské velvyslanectví. Laboratoř, která prováděla testy, nedokázala podat vysvětlení tolika shodných testů, a tak cestujícím nebyl přidělen „zdravotní kód“, aby mohli nastoupit do letadla.

Technologie se snaží falšování zabránit

S tím, jak se technologické protokoly určené k přenosu výsledku testů neustále vyvíjí, je těžší a těžší zabezpečení obcházet. Například Havaj po turistech požaduje, aby se nejprve zaregistrovali v programu online testování, poté využili úředně schválenou laboratoř a ta následně musí výsledky zaslat přímo na vyhrazený portál. Tato metoda zcela eliminuje papírové dokumenty.

Zdroj obrázku: Getty Images

Americké letecké společnosti United Airlines a Cathay Pacific Airways spustily aplikaci pro cestující s názvem CommonPass, která zasílá výsledky testů na koronavirus přímo leteckým společnostem a ty si jejich pravdivost ověřují. Výsledky zpřístupňuje i zástupcům dalších leteckých společností. Cílem je především to, aby cestující nemuseli podstupovat dvoutýdenní karanténu, která je v některých zemích vyžadovaná. Kromě toho byl na letištích spuštěn systém zdravotní kontroly Health Pass, který výsledky testů kombinuje s měřením teploty, zdravotními dotazníky a registrem očkování.