Vážné příznaky a těžký průběh Covid-19 u dětí? Nová studie virologů odhalila zdravotní následky 

Zdroj fotografie: Getty Images

Podle švédských statistik je pouze jedno ze 130 tisíc dětí nakažených nemocí Covid-19 léčeno na jednotce intenzivní péče, jak vyplývá ze záznamů v období mezi 1. březnem a 30. červnem 2020. Vědci z Karolinského institutu poukazují na to, že dokud jen málo studií kontrolovalo riziko závažného průběhu koronavirové infekce u dětí na otevřených školách. Příležitost pro takovou analýzu bylo rozhodnutí Švédska, které na jaře 2020 ponechalo mateřské a základní školy otevřené.

Švédští vědci zkontrolovali, kolik dětí ve věku od 1 do 16 let bylo léčeno na jednotce intenzivní péče pro Covid-19 nebo dětský multisystémový zánětlivý syndrom související s onemocněním po infekci SARS-CoV-2 u dětí. Od 1. března do 30. června takovou léčbu potřebovalo patnáct dětí tohoto věku. Máte-li dítě v tomto věku, které se nakazilo Covid-19, nemusíte se nijak extrémně obávat, že by mělo těžký průběh nebo jakékoli zdravotní následky.

Zdroj fotografie: Getty Images

Dobrý pocit

Výsledky studie říkají, že 0,77 pacientům na 100 000 dětí v této věkové skupině potřebovaly nějaký druh léčby spojený s onemocnění Covid-19. Čtyři z nich měli také další nemoci. Žádné z těchto dětí nezemřelo do dvou měsíců po léčbě, jak informuje prof. Jonas F. Ludvigsson, hlavní autor článku publikovaného v New England Journal od Medicine.

  • Sedm z patnácti dětí trpělo MIS-C,
  • čtyři z nich potřebovali invazivní mechanickou ventilaci,
  • nejčastěji zůstaly děti na jednotce intenzivní péče čtyři dny.

Děti mají úžasně mírný průběh nemoci

Je velmi uklidňující, že Covid-19 se závažným průběhem, který je definován jako vyžadující léčbu na jednotce intenzivní péče, se u dětí vyskytuje tak zřídka, a to i přes školy otevřené během pandemie, jak uvádí prof. Ludvigsson. Dalším krokem bude sledování dětí, které jsou léčeny na jednotce intenzivní péče, aby zjistily, zda se úplně uzdravily. Odborníci očekávají, že k plnému uzdravení u mladých jedinců dojde.