Města, jejichž stav silniční dopravy je dennodenní noční můrou

Foto: Pixabay.com

Uvíznutí v zácpě na dálnici D1 do Brna je nemilá. Není to ale nic proti tomu, co každý den zažívají obyvatelé některých obřích asijských metropolí. Pokud chcete na vlastní kůži zjistit, co obnáší pojem dopravní noční můra, bez obav se tam vydejte. V opačném případě se zkuste zařídit nějak jinak, i když dobře víme, že v některých případech to prostě nejde. Jen na to buďte připraveni. A o kterých městech je vlastně řeč?

Manila, Filipíny

Hlavní město turistů, obchodníků i drogových dealerů je tak obrovské, že zakryje téměř vše. Jediné, co je vidět téměř i z oběžné dráhy jsou kolony na dálničním obchvatu EDSA, který Manilu propojuje s ostatními měst v oblasti. Dobrodružné povahy si jízdu po ní mohou slušně užít, jsou zde k vidění věci, které v evropském prostředí nenajdete. Divoké přejíždění z pruhu do pruhu, neřízené najíždění a sjíždění z dálnice, to všechno vypadá, jako kdyby nikdo z těch lidí tady neměl řidičák. No…vlastně většina ho opravdu nemá. Nemohou si ho dovolit.

Peking, Čína

Čínské hlavní město netrpí ani tak nedostatečným vzděláním řidičů, jako spíše přelidněním a zahlcením dopravních tepen. Ve městě s více než 21 miliony obyvatel, což je dvakrát Česká republika, je důkazem prestiže vlastnit osobní automobil a používat jej. A proto kvůli prestiži většina zdejších obyvatel tráví svůj čas zaseknutí v zácpě. Statistiky ukazují až 46% nárůst dojezdového času a přiřazují hodnocení 10 v závažnosti dopravních kolapsů. A toho smogu kolem!

Bombaj, Indie

Už jste jistě slyšeli zkazky o tom, že na indických silnicích žádné dopravní předpisy neexistují. Není to pravda, existují. Ale nedodržují se. Nikdy. Nikde. Připočtěte k tomu bezpočet čtyřkolek, rikš a mezitím volně se pohybující leopardy, opice nebo krávy a získáte hrubý obrázek o tom, jak vypadá dopravní situace v Bombaji. K tomu sem tam nějaký slavnostní lampionový průvod nebo kráva zalehlá uprostřed křižovatky a výsledkem je naprostý a neproniknutelný chaos. Ve městě je minimální autobusová doprava a spousta účastníků provozu, kteří nevědí, co dělají. Chcete-li si zachovat duševní zdraví, raději tam choďte pěšky.