V sídle guvernéra na ostrově Bali se nakazily koronavirem více než dvě desítky osob

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Bali je ostrov patřící Indonésii, tvoří samostatnou provincii a z hlediska země představuje hlavní cíl turistů z celého světa. Bali má téměř 4,5 mil. obyvatel, z nichž naprostou většinu tvoří Indonésané, ale setkat se lze také zejména s Evropany, kteří se zde usazují, Číňany, a také Indy.

Hlavním městem je město Denpasar, které také tvoří samostatný okres.

I tento ostrov, stejně jako téměř celý svět, postihla letošní pandemie koronaviru, přičemž Bali dosud eviduje téměř 9 tisíc nakažených a téměř 300 zemřelých.

Nemoc COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, si nevybírá a postihuje lidi bez ohledu na jejich chudobu nebo naopak bohatství nebo společenské postavení, o čemž se již mohly přesvědčit mnohé země, například Velká Británie nebo Spojené státy americké.

Nákaza v rezidenci guvernéra

Pokud jde o Bali, nákaza se nevyhnula ani rezidenci guvernéra, kde došlo k nákaze u více než dvou desítek osob, které v sídle žijí a také pracují. Aby se zamezilo spekulacím, potvrdil tuto zprávu médiím samotný guvernér, podle jehož prohlášení se onemocnění potvrdilo například u zahradníka a také čtyř asistentů.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Nakažena je také manželka guvernéra, která o svém stavu informovala veřejnost již dříve prostřednictvím sociálních sítí. Podle tvrzení lékařů však nevykazuje žádné symptomy a patří tedy k těm šťastnějším pacientům, u kterých má onemocnění lehký průběh. Všechna vyšetření dopadla dobře, jak rozbor krve a vyšetření plic, tak také zjištění hladiny krevního cukru a krevního tlaku. Spolu s dětmi byla přesunuta do karantény v oddělené menší budově rezidence, aby se zamezilo případnému přenosu viru na jiné osoby.

Apel na obyvatele ostrova

Guvernér ostrova i jeho žena apelovali na všechny, aby zejména dodržovali všechna hygienická opatření zahrnující

  • pravidelné mytí rukou
  • nošení respirátorů, roušek nebo šátků přes nos a ústa, a
  • dodržování potřebné vzdálenosti od ostatních osob.

Oba se shodli na tom, že by lidé rozhodně neměli toto onemocnění podceňovat a propadat falešným konspirativním teoriím.