Logistické centrum v Číně skrývalo hrůzný nález. Tisícovky zvířat byly přepravovány v krabicích kurýrním systémem

Hrůzný nález v logistickém centru ve střední Číně. Bylo zde objeveno kolem 4 000 různých druhů zvířat, která byla zřejmě zakoupena online. Záchranářům se podařilo zachránit okolo 1 000 zvířat, zbytek byl mrtvý už v době, kdy 22. září dorazil do zařízení Dongxing v Luohe v provincii Henan.

Hory krabic skrývaly tragédii

Nález několika tisíc krabic zahrnoval zvířata různých druhů:

  • Psy
  • Kočky
  • Králíky a další

Záchranáři uvedli, že nic tak tragického ještě neviděli. Když dorazili na místo, našli několik hor krabic plné zvířat. Mnohá z nich byla už mrtvá a začínala hnít a vylučovat strašlivé pachy. Úřady okamžitě začaly vyšetřovat příšerný incident, který opět vyvolal obavy z nedostatečné kontroly online prodeje zvířat v Číně. Domácí zvířata jsou často nelegálně přepravována v nebezpečných podmínkách kurýrními společnostmi.

Pět dní bez jídla a vody

Zásilka se zvířaty byla údajně odeslána 16. září, což znamená, že než byla zvířata objevena, uběhlo 5 dní, kdy byla zcela bez vody i jídla. Zvířata byla odeslána ze sousední provincie Jiangsu a dalšího města v Henanu. Když kurýrní vůz dorazil do Dongxingu a zaměstnanci zjistili, že náklad obsahuje živá zvířata, odmítli je přijmout. Řidič vše vyházel ven.

Přeprava živých zvířat pouze letadlem

Přeprava živých zvířat kurýrním systémem je podle čínského poštovního zákona nezákonná. Mohou být transportována v letadlech pouze tehdy, poskytne-li odesílatel požadované dokumenty, jako jsou očkovací záznamy a zdravotní osvědčení a také schválenou přepravní bednu pro cestování zvířat, to vše dle pravidel civilního letectví.

Zodpovědnost nese logistická společnost

Záchranáři uvedli, že za úmrtí je zodpovědná logistická společnost, která zvířata přepravovala. Nezajistila připojení správné dokumentace k živému nákladu a neposkytla zvířatům bezpečné a pohodlné podmínky. Takové možnosti nemá spousta malých kurýrních společností, nedokáže obstarat potřebné zdravotní osvědčení ani dostatek prostoru pro zvířata. Vyjádření všech přítomných spočívalo v žádosti o zákaz přepravy živých zvířat a jejich online prodeje.

Některá zvířata měla štěstí

V depu bylo nalezeno naživu více než 870 králíků, 99 křečků, 70 psů a 28 koček. Pro zdravá zvířata byly zajištěny nové domovy, zatímco obchody se zvířaty a dobrovolníci se starají o nemocné. Většina králíků byla ve špatném stavu především z toho důvodu, že většímu počtu nebyl ještě ani měsíc. Nyní jim jsou podávány vitamíny a glukóza a čeká se, zdali vše zvládnou.