Starobylé obchodní centrum Shi Cheng pohltila voda, je Atlantidou Číny

Foto: Pixabay.com

Město Shi Cheng, známé také jako čínská Atlantida, bylo založeno za vlády dynastie Východní Chan. Stalo se důležitým obchodním, politickým a kulturním centrem své doby, a až do zatopení bylo ukázkou prosperity a vyspělosti starověké Číny. Město stálo v cestě rozlehlé vodní nádrži, a tak bylo v roce 1959 zatopeno a na několik desítek let zcela zapomenuto. Teprve v roce 2001 bylo zatopené město znovu objeveno, a začalo lákat zvědavce z celého světa.

Starobylé město s bohatou historií bylo jediným starověkým ekonomickým a politickým centrem v provincii Zhejiang. Naneštěstí „překáželo“ stavbě nové vodní elektrárny na nedaleké řece Sin-an, a tak se čínská vláda rozhodla, že ho nechá jednoduše zmizet pod hladinou blízkého jezera Qiandao. Více než 290 000 obyvatel muselo během krátké doby opustit svůj domov a najít si nový – většina rodin žila ve městě i desítky generací.

Město skryté 30 – 40 metrů pod hladinou jezera skrývá nesčetné množství bílých chrámů, pamětních oblouků, městských domů a zpevněných cest. Na některých místech stojí stále dřevěné stavby, které odolaly času i vodě. Nejpůsobivější podívanou nabízí chrámoví lvi, draci a další úkazy starověké architektury. Název Lví město je odvozen od lví soch, které ve velkém počtu město zdobí. Pro Číňany je toto místo slutečnou Atlantidou. Dnes jsou ruiny starobylé metropole volně přístupné každému, kdo má potápěčskou licenci.

Shi Cheng se rozprostíral na ploše přibližně 730 000m2. Bylo obehnáno dva metry širokými hradbami o délce 2 570m, v nichž bylo pět vstupních bran se strážními věžemi.

Ukázky Shi Chengu