Čína opět míří do vesmíru. Na Mars vyšle svůj vlastní průzkumný rover

Není to tak dávno, co spolu v oblasti objevování vesmíru soupeřily dvě velmoci – USA a Rusko. Jejich boj o nadvládu ve vesmíru již dnes není tolik aktuální, ale o to více roste vliv jiných států, mezi nimi i Číny. A její vize je skutečně odvážná. Čína již před časem vyslala na oběžnou dráhu své vlastní zástupce a na Měsíci se jí podařilo přistát s vesmírnou sondou. Zde ale její ambice rozhodně nekončí a plánuje vyslat v nejbližších dnech vesmírný rover na Mars.

Mars nejblíže zemi

Čína patří mezi trojici národů (společně se Spojenými arabskými emiráty a Spojenými státy), které tento měsíc vysílají misi na směřující k Rudé planetě, protože Mars je v tomto období nejblíže k Zemi. Čínský vesmírný program přitom v posledních letech zaznamenal velký pokrok a snaží se dotahovat na daleko zkušenější Spojené státy, které ale v posledních letech bojují s nedostatkem financí.

Čínská sonda má odstartovat v období od 20. do 25. července z jižního ostrova Hainan. Mise nesoucí jméno Tianwen-1 má za cíl dostat se na oběžnou dráhu Marsu a vypustit malého dálkově ovládaného robota, který zde bude provádět výzkum. Raketa má urazit vzdálenost nejméně 55 milionů kilometrů a odhaduje se tedy, že k cíli by měla dorazit přibližně v únoru příštího roku.

Neúspěšný pokus s Ruskem

Nejde o první čínský pokus dostat se na Rudou planetu. Předchozí mise s Ruskem v roce 2011 ale selhala, a tak Čína raději zkouší své štěstí již nezávisle na jiném státě. Cíle Číny se přitom prý nijak neliší od záměrů jiných států. Má jít zejména o rozvíjení vědomostí o vesmíru a investici do budoucích zdrojů. Jelikož je ale čínský vesmírný program řízen armádou, jsou informace vlastně jen velmi kusé a nepřesné. Podle neoficiálních zdrojů by měl vesmírný robot mít šest kol a solární panely o hmotnosti přesahující 200 kilogramů. Na Marsu by čínský rover měl strávit přibližně tři měsíce a získávat vzorky i další nové poznatky. Bude například analyzovat půdu a atmosféru Rudé planety, pořizovat snímky, mapovat povrch a hledat známky možného života.

Čína má velké ambice

V roce 2013 a 2019 již Čína vyslala podobná vozítka na Měsíc. Druhý rover provedl historické přistání na druhé straně Měsíce, díky čemuž se Čína stala v tomto ohledu vůbec první zemí, které se to povedlo. I díky této úspěšné misi získali čínští vývojáři důležité informace, které jim pomohly při sestavování roverů na Mars. Terén je totiž velmi podobný, ale je potřeba především dobře vyřešit způsob komunikace. Kvůli větší vzdálenosti je komunikace pomalá a omezená a zvyšuje se riziko neúspěchu.

Čína do svého vesmírného programu sype miliardy dolarů, aby dohnala USA, Rusko a Evropu. V roce 2003 se stala třetím národem, který do vesmíru vyslal člověka. A zastavit se zde rozhodně nehodlá. Vesmír poskytuje mnoho výzev a Čína se k nim hodlá stavět čelem.