Kdo je Lulu a Nana? Jedná se o první geneticky modifikované děti

Foto: Pixabay.com

Věda jde neustále kupředu, oblast DNA nevyjímaje. Jistě vám v minulosti neunikly zprávy o první naklonované ovci. Když se však mělo jednat o člověka, vědci váhali. Tedy až do současné doby, kdy byla překročena jak vědecká, tak i etická hranice.

Došlo k úpravě DNA u dvou dětí

Tak přesně s touto zprávou přišel čínský profesor He Jiankui, který publikoval video kde tvrdí, že se mu podařilo upravit DNA u dvou dětí. Jednalo se o dvojčata, kterým byla DNA modifikována tak, aby byla imunní vůči jednomu z nejzákeřnější virů na světě. Je to virus HIV, který způsobuje velmi obávanou nemoc AIDS. Tento 34letý profesor prohlásil, že se mu povedlo genetický kód dětí upravit tak, že touto nemocí nikdy neonemocní. Vědecká obec však nepřišla s obdivnými reakcemi, ale začala svého kolegu odsuzovat.

Zarážející je na chování tohoto čínského vědce i to, že své výsledky nepublikoval ve formě studie v odborných časopisech, jako je tomu u velkých lékařských průlomů běžné. On zvolit formu několikaminutového videa, které následně nahrál na Youtube, aby ho mohl vidět celý svět, včetně laické veřejnosti.

Budou úpravy lidské DNA pokračovat?

He Jiankui byl tím prvním, který se rozhodl překročit obávanou hranici. Lulu a Nana jsou prvními lidmi na světě, u kterých je možné prohlásit, že jsou imunní vůči viru HIV. Úprava jejich DNA byla provedena ještě v době, kdy se jednalo o embrya. Čínský profesor upravil jejich DNA tak, že odstranil tu část genetického kódu, která byla odpovědná za možnou nákazu virem HIV. K provedení zákroku byla využita technika označovaná jako CRISPR, které je taktéž jedním z velkých průlomů, pokud jde o možnosti úprav a změn genetického kódu.

Samotný He Jiankui k tomu dodává, že by si přál, aby případné další modifikace DNA měly důvod. Jeho odvážný krok byl spojený s ochranou vůči nebezpečné nemoci. Sám nemá zájem na tom, aby se úpravy prováděly třeba za účelem změny barvy očí nebo vlasů.

Zákrok byl velmi komplikovaný

I za to je He Jiankui kritizován, jelikož celý zákrok byl velmi komplikovaný. Nejenom, že byl ohrožen život těchto dvou nenarozených dětí, ale také mohl být ohrožen život matky, do které byla daná dvě embrya následně vložena. Nikdo si v danou dobu nemohl být stoprocentně jistý, co vše změna DNA může udělat a zda nebude příčinou zdravotních problémů.

Chybějící DNA může způsobovat jiné komplikace

Důvodem velké kritiky je především to, že He Jiankui sice udělal obě děti imunní vůči AIDS, ale zároveň z nich mohou být jedinci náchylnější k jiným zdravotním problémům. V důsledku chybějící DNA se může objevit řada chorob a poruch, které se vyvinou společně s věkem.