V Číně lidé oblékají kočky do netradičního oblečení

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Už jste někdy slyšeli výraz „hanfu“? Pokud ne, určitě jste alespoň viděli předmět, ke kterém se vztahuje, a to například jako motiv na čínském porcelánu. V překladu slovo „hanfu“ doslova znamená „oděv/oblečení etnické skupiny Han“. Jedná se o většinovou etnickou skupinu, jejíž příslušníci představují 92 % obyvatel Čínské lidové republiky a dokonce až 97 % obyvatel Tchaj-wanu.

Jak poznáte hanfu

Pro hanfu je typický volný střih a také květinové motivy. Je k dostání v několika verzích, které se obvykle liší podle toho, zda je nosí muži a ženy, některé varianty jsou však dokonce určeny pro obě pohlaví.

K hlavním součástem oděvu hanfu patří:

  • přepásaná tunika
  • pás látky sahající od pasu ke kolenům, a
  • sukně dosahující až ke kotníkům.
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Tradiční móda pro domácí mazlíčky

Ve městě Čchang-ša, jedné z větších čínských vnitrozemských metropolí, žije mladá módní návrhářka Wu Qiuqiao, která říká, že se řada mladších lidí vrací k tradicím a tím také k tradičním oděvům.

Stejně jako v jiných částech světa, i v Číně se těší velké oblibě domácí mazlíčci a řada jejich majitelů chce mít možnost i je obléknout do v Číně tak oblíbeného hanfu. Wu Qiuqiao tak opustila svou původní novinářskou profesi a otevřela si návrhářskou dílnu, v níž vytváří zmenšené modely hanfu pro kočky i psy. O oblibě jejích výrobků svědčí fakt, že se jich měsíčně prostřednictvím e-shopu prodá přibližně tisíc kusů.

Z vlastní iniciativy i na přání zákazníků doplňuje Wu Qiuqiao pravidelně nabídku o nové motivy a uzpůsobuje také střih. Její modely nepostrádají také ozdobné prvky, například perličky, výšivky, korálky a krajky.

Wu Qiuqiao se ke svému novému povolání dostala přes svou kočku Liu Liu, pro kterou chtěla koupit oblečení, které by se jí líbilo, ale žádné takové v obchodech nenašla. Proto se rozhodla toto bílé místo na trhu zaplnit a její kočka jí v tom pomáhá jako velice trpělivá modelka.