Nejlidnatější města Japonska: 10 největších

Foto: Pixabay.com

Nejlidnatější města Japonska dosahují počtu několika milionů obyvatel, přičemž největší z nich atakuje hranici 9 milionů. V hornatém prostředí Japonského císařství docházelo k centralizaci obyvatel, a na venkově býval někdy život velmi obtížný, což vedlo k postupnému přesidlování. Dnes tak žije většina Japonců ve velkých městech, a některé vesnice byly v důsledku stěhování úplně opuštěny. Mezi nejlidnatější města Japonska patří hlavní město Tokio, největší přístav Jokohama nebo starobylé Kjóto.

Tokio: Hlavní a nejlidnatější město Japonska

Nejlidnatějším městem Japonska je hlavní město Tokio, které leží na jižním pobřeží země. Obecně známým označením je myšleno samotné vnitřní město, které leží v centru historické oblasti Kantó. Ve městě žije přibližně 9,2 miliónů obyvatel, přičemž průměrné zalidnění dosahuje 14,9 tisíc na km2. Tokio tak patří k nejhustěji osídleným oblastem světa, a se svým počtem obyvatel má zároveň pořádný náskok před ostatními městy, která jsou minimálně třikrát menší.

Jokohama: Největší přístav Japonska

Jokohama se rozprostírá na jihozápadním pobřeží Tokijského zálivu, který byl ideálním místem po vznik největšího japonské přístavu. S počtem obyvatel 3,6 milionů je Jokohama druhým nelidnatějším městem v Japonsku, a průměrné zalidnění tu dosahuje 8,5 tisíce obyvatel na km2. Z původně malé rybářské vesnice se stala v roce 1859 vstupní brána do země vycházejícího slunce, které začalo v roce 1859 obchodovat se zahraničím.

Mohlo by vás zajímat: Kijomizu-dera (Kiyomizu-dera): Chrám splněných přání


Ósaka: Historické centrum mezi prvními

Třetím největším městem Japonska je Ósaka ležící na jihu země, kde žije 2,7 milionů obyvatel s průměrným zalidněním 12 tisíc na km2. V minulosti byla Ósaka nejvýznamnějším obchodním centrem v zemi, a i když o tento post už dávno přišlo, patří k nejdůležitějším městům v Japonsku. Ósaka se soustředí na těžký a chemický průmysl, a díky umístění na březích Ósackého zálivu patří k největším přístavům v zemi, kterou spojuje zejména se zbytkem Asie.

Nagoja: Odkaz vládnoucího rodu

Post čtvrtého nejlidnatějšího města Japonského císařství obsazuje město Nagoja, které leží při pobřeží centrální části ostrova Honšú. Počet obyvatel dosahuje 2,3 milionů s průměrnou hustotou osídlení 6 950 obyvatel na km2. Město vyrostlo kolem hradu postaveného na počátku 17. století, a pro svou polohu mezi Tokiem a Kjótem bylo známé také jako „centrální hlavní město“ (chápaje tak, že bylo největším centrem v dané oblasti).

Mohlo by vás zajímat: Nejlidnatější města Číny: 10 nejlidnatějších měst Číny


Sapporo: Jediné lidnaté město na severu Japonska

Nejsevernější z velkých ostrovů Japonska je z velké části neobydlený, a o to pozoruhodnější je jeho největší město. S počtem obyvatel 1,9 milionů je zároveň pátým nejlidnatějším městem v zemi, a hustota osídlení tu nedosahuje ani 1 700 obyvatel na km2, což je na poměry japonských měst relativně málo. Sapporo se proslavilo ZOH v roce 1972, a každoročně jej navštíví přes 2 miliony turistů z celého světa při příležitosti Festivalu sněhových soch.

Kóbe: Obyvatelstvo města tvoří i cizinci

Šestým nejlidnatějším městem Japonska je Kóbe, jeden z nejvýznamnějších přístavů v zemi. Město se jako jedno z prvních otevřelo zahraničnímu obchodu (ač nedobrovolně), a na konzervativní poměry Japonců je nezvyklé, že v něm žije téměř 50 tisíc cizinců z více než stovky zemí světa. Počtem populace přesahuje hranici 1,55 milionu a zalidnění dosahuje v Kóbe 2 800 obyvatel na km2. Město je součástí uskupení Ósaka-Kóbe-Kjóto, které vytváří ekonomicky i sociálně propojenou aglomeraci.

Mohlo by vás zajímat: Japonsko – zajímavosti země vycházejícího slunce


Fukuoka: Město na historickém území

S rozdílem několika desítek tisíc obyvatel je Fukuoka sedmým nejlidnatějším městem Japonska, a zároveň největším městem na jižním ostrově Kjúšú. Zalidnění tu dosahuje 4 400 obyvatel na km2 při celkové populaci 1,5 milionu. Z historického hlediska patří oblast města Fukuoka k nejcennějším na území Japonska.

Kjóto: Starobylé hlavní město Japonského císařství

Historické Kjóto patří k nejstarším centrům civilizace na území Japonska, a s počtem 1,45 milionů obyvatel obsazuje osmé místo nejlidnatějších měst na území Japonska. Hustota zalidnění tu dosahuje téměř 1 800 obyvatel na km2, což je na místní poměry poměrně dobré. Kjóto bývalo dlouhá staletí hlavním městem celého Japonska, ačkoliv nosívalo i jiná jména. Město je dnes významným centrem náboženství, kultury i ekonomiky, a je součástí souměstí Ósaka-Kóbe-Kjóto.

Mohlo by vás zajímat: Pagoda: Věžovitá stavba, kterou využívali buddhisté


Kawasaki: Průkopník v hi-tech odvětví

Na devátém místě nejlidnatějších měst Japonska se umístilo Kawasaki, které je součástí největší japonské metropole známé jako Tokio. Místní populace dosahuje počtu 1,4 milionů obyvatel s vysokou hustotou zalidnění 10 tisíc na km2. Město Kawasaki je důelžitým centrem těžkého průmyslu a hi-tech technologií – sídlí tu třeba významní výrobci laptopů a další elektroniky.

Saitama: Mladé město vzniklo spojením

Desítku nejlidnatějších a největších měst uzavírá Saitama ležící severně od Tokia, do něhož také velká spousta jejích obyvatel dojíždí za prací. Město vzniklo spojením měst Urawa, Ómijo a Jono na počátku 21. století. V Saitamě aktuálně žije 1,3 milionů obyvatel a průměrná hustota osídlení činí 5 400 obyvatel na km2. Většina místních obyvatel je zaměstnána v obchodním odvětví a sídlí tu jedna z největších domácích automobilek.