Muž z Vietnamu zasvětil svůj život ochraně volně žijících ptáků

Stařičký zemědělec z Vietnamu se rozhodl věnovat svou půdu ptákům. Volavkám, které hnízdí v oblasti, věnoval pozemky o rozloze dvacet tisíc čtverečních metrů, aby jim dal domov, kde si mohou stavět hnízda a vyvádět mladé. Jeho sousedé ho nazývali bláznem a šílencem, protože se vzdal zisku, který mu mohly jeho polnosti přinést. Muž si jich ale nevšímá, nezasvětil svůj život penězům, ale volným ptákům.

V sadech se mu uhnízdily volavky, tak jim tam zřídil nový domov

Le Van Chia z vesnice Tan My ve vietnamské provincii Vinh Long se rozhodl pro opuštění svých polností ve prospěch ptáků před čtrnácti lety. Od té doby o něm ostatní nemluví jinak než jako o bláznovi, který se vzdal zisku ze svých rozlehlých pozemků.

„Bylo to v roce 2006, kdy se na mých polích objevily desítky nočních volavek. Myslel jsem si, že si odpočinou a pak zase odletí, ale ony zůstaly a jejich populace začala narůstat,“ vzpomíná Chia na své první setkání s hejnem kvakošů černých, což je zvláštní noční druh volavky, které jsou hojně rozšířené po všech světových kontinentech.

„Když jsem viděl, jak se zde usazují hejna ptáků, rozhodl jsem se udělat něco, co jim pomůže se ochránit a zůstat tady déle,“ vypráví, jak se rozhodl vysadit na pozemky stromy druhu cajeput, kde by mohli ptáci hnízdit.

Rodina přišla kvůli ptákům o miliony dongů

Chiaova rodina utrpěla značné ekonomické ztráty, aby poskytla ptákům bezpečné útočiště, protože pak už z úrody, kterou na pozemcích dříve pěstovali, už nemohli mít žádné výnosy. Nejprve se volavky uhnízdily na ovocných stromech longan, jejichž výnos se tím snížil o 20 až 30 procent. Postupem času se zvyšoval počet volavek a dalších ptáků, kteří se zde uhnízdili a longanový sad úplně zničili.

„Dříve, když tu nesedělo hejno ptáků, stačil příjem ze stromů longan a mangostan na příležitostná setkávání rodiny i vzdělání dětí. Díky tomuto hejnu ptáků ztratila moje rodina stovky milionů dongů ročně, ale jsme rádi, že jsou v klidu,“ citoval Chia online magazín Nông Nghiệp Việt Nam (Vietnamské zemědělství).

Chia uvedl, že mnoho lidí mu už doporučovalo ptáky pochytat a prodat, aby tak zmírnil své finanční těžkosti, které mu způsobili. On takové řešení však odmítá.

„I když jsem chudý, nikdy bych nepomyslel na to, že bych je prodal,“ odmítá muž, který své nové ptačí sousedy také hlídá před lovci a dokonce pro ně shání jídlo.

„Kdykoliv mám ráno volný čas, jdu nachytat ryby a krevety k jídlu pro svou rodinu i pro ptáky,“ dodává Chia, který opeřence miluje jako členy své vlastní rodiny.