Podle odborníků bude od března dominovat silnější a nebezpečnější mutace koronaviru

Zdroj obrázku: Pixabay

Na podzim se poprvé ve Velké Británii objevila nová varianta koronaviru, která byla označena jako B.1.1.7. Právě tento model viru se ve Spojených státech velice rychle šíří. Podle údajů kalifornského výzkumného ústavu Scripps Research Institute (SRI) v La Jolle se jeho případy každých 10 dní zdvojnásobí.

Francouzští vědci varují před vlnou infekcí britskou variantou Covid-19. Očekává se, že k tomu dojde během letošního března.

Nové vědecké studie

Studie SRI zveřejněná v neděli (7. února) potvrzuje předpověď amerických Center for Disease Control and Prevention (CDC), že pokud míra šíření B.1.1.7 bude podobný Spojeným státům a Velké Británii, od března by mohl dominovat ve všech státech po celém světě a ve všech případech nákazy Covid-19.

Zdroj obrázku: Pixabay

„Nic v našem článku není překvapivé, ale lidé to musí vědět,“ řekl spoluautor studie, virolog SRI doktor Kristian Andersen, na kterého se odvolává New York Times. Andersenův tým odhadl míru šíření nového viru ve Spojených státech na 30 až 40 procent vyšší než u běžnějších variant. S dostupností více dat se to může ještě zhoršit. Prudký růst již byl zaznamenán v jiných zemích, včetně Irska, Portugalska a Jordánska.

Omezení pro novou mutaci nejsou dostatečná

Francouzští vědci jsou pochopitelně znepokojeni vlnou infekcí u britské varianty koronaviru. A to zejména proto, že od března by se mohla stát dominantní také ve Francii. Odborníci si všimli, že všechna přijatá opatření a omezení omezují šíření staré mutace. Nestačí ovšem pro novou mutaci, která získává navrch s nárůstem kolem 60 % týdně.

Zdroj fotografie: PxHere

Výzkumníci doporučují nosit masky kategorie 1 a chirurgické masky. Vláda by také podle nich měla prodloužit zákaz vycházení o víkendech, aby se snížil přenos v rodinných kruzích, které zůstávají primárním zdrojem nákazy. Za posledních 24 hodin zaregistrovaly lékařské služby ve Francii 19 715 osob s Covid-19 a 171 pacientů zemřelo na koronavirus v nemocnicích, uvedla v neděli Agentura pro veřejné zdraví (SPF).

ZDROJSouth China Morning Post