Po nákaze covid-19 můžete být imunní až šest měsíců. Objev dánských vědců dává naději

Zdroj obrázku: Pixabay

Objev dánských vědců dává naději, že po prodělání infekce koronaviru by mohla imunita proti tomuto onemocnění fungovat až půl roku. Jak na to přišli a co to pro nás bude v praxi znamenat?

Po infekci koronaviru je imunita aktivní po dobu šesti měsíců s nízkým rizikem opětovné infekce. K tomuto výsledku dospěli vědci z Dánska na základě 11 000 případů. Loni na jaře vědci testovali makaky, aby zjistili, zda covid-19 způsobuje přetrvávající imunitu. Počáteční závěry byly optimistické, ale v září Světová zdravotnická organizace oficiálně oznámila, že infekce vyvolává imunitu jen na chvíli, maximálně po dobu 3 měsíců.

Od té doby probíhá výzkum s cílem určit, jak dlouhé je toto období ve skutečnosti. Studie publikované vědci z University of Warwick se zúčastnilo 185 rekonvalescentů ve věku 19 až 81 let. Většina z nich prožila jen mírné příznaky nákazy covid-19. Výsledky jsou překvapivé a jistě o nich nevíte, protože obecně se přijímají za ochrannou dobu tři měsíce, které se zdály jako bezpečné období.

Zdroj obrázku: Depositphotos

Co ukázaly výsledky?

Několik měsíců po uzdravení respondentů a u některých pacientů dokonce o šest měsíců později vědci odebrali krev k analýze. Po celém roce studie zjistili u rekonvalescentů dva typy T lymfocytů, které považovali za klíčové při budování takzvané imunitní paměti. Protilátky, až na několik výjimek, byli stabilní po dobu 6 až 8 měsíců, ale lékaři považují období 3 měsíců po infekci za relativně bezpečné. Způsob, jakým covid-19 prochází, je důležitý pro budování imunitní paměti. Čím je světlejší, tím kratší bude výsledný odpor proti nové nemoci.

Po infekci imunita po dobu šesti měsíců

Dánští odborníci z kodaňského Statens Serum Intsitut se rozhodli podívat se na výzkum imunity. Jejich analýza publikovaná v The Lancet do značné míry potvrzuje předchozí pozorování vědců z jiných výzkumných center, že opakované infekce jsou ve skutečnosti velmi vzácné. Zdá se, že je jich spousta, protože mnoho z těchto případů je propagováno v médiích a samotnými pacienty, ale opakované infekce jsou obecně vzácné.

Zdroj obrázku: Pixabay

Po analýze výsledků testů provedených u více než 11 000 lidí během první vlny od března do května 2020 a druhé, která trvala od září do prosince 2020, dánští vědci zjistili, že pouze 72 lidí z 11 000 pozitivně testovalo na přítomnost koronaviru. Dánský výzkum navíc naznačuje, že imunita po infekci covid-19 přetrvává ve skutečnosti až šest měsíců. Vědci také zjistili, že pravděpodobnost reinfekce se zvyšuje s věkem. U lidí mladších 65 let je riziko reinfekce po zotavení z covid-19 snížení o 80 procent.

Očkování je důležité

Boj proti opakované infekci je možný jen posilováním imunitního systému, který získává povědomí o patogenu a ukládá je v imunitních buňkách během boje proti nemoci. Při dalším kontaktu s virem aktivuje mechanismy, které ničí patogenní mikroorganismus, než se rozšíří po celém těle. Imunita získaná přirozenou infekcí však není dostatečně silná, aby zabránila komukoli v reinfekci, proto je důležité imunitu doplnit vakcínou.

ZDROJMedexpress